BDP, ırkçı ve cinsiyetçi deyimleri Meclis'e taşıdı

BDP, ırkçı ve cinsiyetçi deyimleri Meclis'e taşıdı

BDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, ırkçı ve cinsiyetçi bir içeriğe sahip olduğu belirtilen ‘Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nü meclise taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması için bir soru önergesi veren Aydoğan, ırkçı ve cinsiyetçi bir içeriğe sahip olan kitabın yayınlanmasına neden onay verildiğini sordu.

Önergede şu ifadelere yer verildi: "16 Eylül 2013 tarihinde başlayan yeni eğitim- öğretim yılı sebebiyle okullar tarafından öğrenci velilerine öğrencilere okutulacak ders kitapları arasında yer alan MEB onaylı Ömer Asım Aksoy imzalı ‘Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nde kadına ve kız çocuklarına yönelik yer alan ırkçı-cinsiyetçi sözde deyimlerin yer aldığı veliler aracılığıyla yapılan şikâyetler neticesinde 18 Eylül 2013 tarihinde basına yansımıştır. Söz konusu kitapta yer alan, ‘’ “Olursan kazık olma, tokmak ol” deyiminin açıklaması; ‘İlişkilerinde ezilen değil ezen olmayı yeğle’ şeklinde verilmiş yine bireyciliğin yanı sıra, ‘’On beşindeki kız, ya erde gerek ya yerde” deyiminin anlamı ise kadına yönelik ayrımcı dilin, “Kız 15 yaşına ulaştı mı evlendirilmelidir. Evlendirilmezse anneyi, abayı güç durumda bırakacak çok üzücü olaylar çıkabilir. Böyle olacağına kızın ölmesi daha iyidir” şeklinde ne kadar aşağılayıcı olduğunu meşrulaştıracak şekilde verilmiştir. Söz konusu deyimlerin ve atasözlerin tarihsel zaman içinde anonim oluşu var olan dışlayıcı dilin evrensel eğitim-öğretim ilkeleriyle bağdaştırılamayacağının bilinmesi gerektiğine rağmen öğrencilerin ihtiyaç listesiymiş şeklinde velilerden talep edilmesi kamuoyunda kaygıyla karşılanmıştır."

Aydoğan Bakan'a şu soruları yöneltti:

-Milli Eğitim Bakanı olarak gerekçe kısmında bahsedilen Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünden haberdar mısınız? Haberdarsanız evrensel eğitim-öğretim ilkeleri ile bağdaşmayacak bir içeriğe sahip olan bu kitabın öğrencilerin ihtiyaç listesinde yer almasını doğru buluyor musunuz?

-Milli Eğitim Bakanı olarak söz konusu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünden haberdar değilseniz Bakanlık olarak bu kitaba onay vermenizin gerekçesi nedir?

-Tarihsel zaman içerisinde evrensel olarak kabul edilen kimi tabuların yanlışlığını kanıtladığı, demokratik-sosyal-eşitlikçi hiçbir değerle bağdaşmayan, kadına yönelik ayrımcı, dışlayıcı böyle bir dilin kullanımının eğitim-öğretim hayatı içerisinde meşrulaştırılmasını Bakanlık olarak sakıncalı görüyor musunuz?

-Bakanlık olarak öğrencilerin ihtiyaç listesi başta olmak üzere okuma kitaplarının denetim mekanizmasının işleyiş süreci  hangi aşamalardan geçmektedir?

-Bakanlığınızın böyle bir içeriğe sahip kitaba onay vermesini hangi gerekçelerle açıklayacaksınız?