BDP: Sahte üyelikler AKP Genel Merkezi'nin bilgisi dahilinde
BDP: Sahte üyelikler AKP Genel Merkezi'nin bilgisi dahilinde
BDP: Sahte üyelikler AKP Genel Merkezi'nin bilgisi dahilinde
BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, çok sayıda BDP üyesinin kağıt üzerinde AKP'ye üye yapıldığını hatırlatarak, bu kadar yaygın bir sahte üyelik uygulamasının AKP Genel Merkezi'nin bilgisi dışında yapılamayacağına dikkat çekti.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, AKP'nin sahte üyeliklerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Başka partilere üye kişilerin toplu bir şekilde AKP'ye üye yapıldığını hatırlatan Beştaş, bununla ilgili çeşitli suç duyurularının yapıldığını kaydetti.
"Açıktır ki, bu sahte üyelikleri iyi niyetle izah etmek mümkün değildir" diyen Beştaş, AKP'nin her fırsatta övündüğü 8 milyona varan üye sayısının nasıl elde edildiğinin yaşananlarla ortaya çıktığını belirtti.
Üyelik için gereken kişisel bilgilerin, çeşitli resmi kurumlar tarafından verilen yardımlar nedeniyle alınan kimlik bilgilerine dayanılarak düzenlendiğini ifade eden Beştaş, düzenlemelere göre mükerrer üye olarak görünen kişilerin her iki parti üyeliğinin de silindiğini söyledi. Beştaş, "Böylece AKP’ye sahte yollarla üye yapılan kişiler eğer başka bir partinin üyesi iseler, bu üyelikleri de düşmektedir. Bu durum, kişinin isteği ve bilgisi dışında başka bir partiye üye yapılmasının verdiği rahatsızlık yetmezmiş gibi, hak kayıplarına da neden olmaktadır" dedi.
Sahte üyeliklerin ve buna bağlı hak kayıplarının yaşanmaması için hızla etkin bir denetim mekanizmasının devreye sokulması gerektiğini vurgulayan Beştaş, yargı kurumlarının yapılan suç duyuruları üzerine sorumluları tespit ederek, yargılamaları gerektiğini kaydetti.
Siyasi parti üyeliklerinin etkin denetimi, suistimallerin cezalandırılması ve önleyici bir mekanizmanın geliştirilmesi konusunda hala önemli eksiklikler olduğuna dikkat çeken Beştaş, söz konusu iktidar partisi olunca, yetkililerin bu konuda isteksiz kaldığını da belirtti.
Beştaş, Bingöl Karlıova'da BDP üyesi 30 kişinin, Bitlis’te aralarında BDP İl Başkanının da bulunduğu 61 kişinin, DİHA editörü ve çalışanlarının da aralarında olduğu çok sayıda kişinin bilgileri dışında AKP’ye sahte yollarla üye yapıldığını anımsattı. Örneklerin çoğaltılabileceğini ifade eden Beştaş, "Bu tür yaygın bir sahte üyelik uygulamasının AKP Genel Merkezinin bilgisi dışında yapıldığına inanmak zor görünmektedir" diye belirtti.
BDP Hukuk ve İnsan Hakları Sorumlusu Eş Genel Başkanı Yardımcısı, herkesi; "Bilginiz, iradeniz dışında, istemediğiniz bir siyasi partiye üye yapılmış olabilirsiniz. Tüm yurttaşlarımızı, internet üzerinden kolayca yapılan bir işlem ile parti üyeliklerini incelemeye, sahte üyelik durumunda da yargı kurumlarına müracaat etmeye" çağırdı.
Her hangi bir siyasi partiye bilginiz dışında üye yapılıp yapılmadığınızı: http://vatandassipar.yargitaycb.gov.tr/proxyYargitay/portal_baslangic.uyap linkinden kontrol edebilirsiniz.