Bulgaristan: Türkiye ile eşit olmayan koşullarda yarıştık

Volkswagen’in yeni fabrikasını nerede kuracağı konusu gittikçe netleşiyor. Erdoğan iktidarıyla yapılan pazarlıklar sonucunda Alman otomobil devinin tercihini Türkiye’den yapmasına kesin gözüyle bakılıyor, Bulgaristan ise şaşkın ve tepkili.

Alman otomotiv devi Volkswagen'in (VW)’nin Passat, Skoda ve Seat modellerinin üretileceği yeni fabrikasını nerede kuracağı uzun bir süredir gündemi işgal ediyordu. VW’nin önünde Bulgaristan ve Manisa seçenekleri vardı. Fakat Ankara rejiminin VW'nin yeni fabrikası için tüm talepleri karşılamaya hazır olduğuna dair teminat vermesinin ardından olayın şekli değişmişti.

Alman otomobil devinin hukuk ve insan hakları değerlerine bakmaksızın, Türkiye’deki ucuz iş gücü ve bizzat Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği sözlerden dolayı bu ülkeyi tercih edeceğine artık kesin gözüyle bakılıyor. Her ne kadar Volkswagen yetkilileri Türkiye ile anlaşmaların tamamıyla sonuçlanmadığını ve bu yüzden nihai kararın verilmediğini söylese de, önceki gün Türkiye’de yayınlanan Ticaret Sicil Gazetesi’nde “Manisa'da 943 milyon 500 bin TL sermayeli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ" kuruldu bilgisi yer almıştı.

BULGARİSTAN HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR

Yeni fabrikada ibrenin Bulgaristan’ı göstermesi Bulgaristan’da hayal kırıklığı ve tepkiyle karşılandı. Bulgaristan eski başbakanı Rossen Plewneliew “Türkiye ile eşit olmayan koşullarda yarıştık” tepkisini gösterdi. Aynı zamanda otomobilciler birliğinin onursal başkanı olan Plewneliew, Avrupa Birliği’nin yasalarına göre Türkiye’nin birçok eksiği olduğunu belirterek “Buna karşı Türkiye’yi tercih etmeleri düşündürücüdür” dedi.

Volkswagen'in Türkiye’den yana hazırlıklar yapmaya başlamasının ardından Bulgar yetkililer başka otomobil devlerinin ülkelerinde fabrika kurması için girişimler başlattılar. Son olarak geçtiğimiz Eylül ayında Güney Kore’ye giden Bulgaristan Başbakanı Boiko Borissow, Hyundai’nin fabrikası için görüşmelerde bulunmuştu. Volkswagen'in kararından sonra elini çabuk tutan Bulgar yetkililer, Güney Kore’nin otomotiv devi Hyundai’nin iki veya üç yıl üçünde fabrikasını kuracağını açıkladılar.

VW’nin Manisa’da kuması beklenen fabrikası için 420 Euro civarındaki asgari ücret ile yıllık üretimin yüzde 15’ine gümrüksüz otomobil ithalat yasasından dolayı Türkiye’yi tercih ettiği belirtiliyor. Son 22 yılda Türk devletinin en büyük otomotiv yatırımı olacak olan VW fabrikası yıllık 400 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak. VW’nin 1 milyar Euro’yu bulan bu yatırım için ayrıca Erdoğan’dan bir çok avantaj koparmayı başarmıştı.