Çatakdibi'nde binlerce ağacın kesimine başlandı

Çatakdibi'nde binlerce ağacın kesimine başlandı

Erciş'in Çatakdibi (Zortul) köyünde AFAD tarafından müteahhit firmaya devredilen toplu konutların yapımı için binlerce ağacın kesileceği alanda çalışma başlatıldı. Mütahhit firma polis ve askerler eşliğinde köylülerin alanına girdi. Köylülerin direnişini engellemek için iş makinaları önünde polis ve askerler barikat kurdu. Köylüler, ağaç katliamını "yaşananlar Zilan katliamının devamı" olarak adlandırıyor. 

DİHA'nın haberine göre, Erciş ilçesinde Çatakdibi Zortul köylülerinin günlerdir ağaçlarının kesilmemesi ve ekin alanlarının korunması için direnişine rağmen, öğlen saatlerinde çevik kuvvet polisi, TOMA ve askerler eşliğinde farklı bir yolla ağaçların kesileceği alana giren müteahhit firma, ağaç kesimine başladı. 

'ZİLAN KATLİAMININ DEVAMI'

Asker ve polislerin köylüler ile müteahhit firmanın çalışma alanı arasında set kurup, çalışma alanını kuşatması dikkat çekerken, köylüler yaşanan durumun "Zilan katliamının devamı" olduğunu söyledi. Zilan katliamı sırasında Zilan Deresi'nin bu şekilde askerlerle kuşatıldığını ifade eden Medine Karaman, "Kürtlerin katledilmesi ile doğasının katledilmesi arasında bir fark yoktur. Bu Kürtlere yönelik açık bir tahammülsüzlüktür" dedi.

Yüzlerce asker ve polise karşı günlerdir direndiklerini söyleyen Karaman, Kürtlerin hep düşman kabul edildiğini belirterek, "Doğaları ve yaşam alanlarına bombalar yağdırılıp katlettiler. Şimdide gelip iş makineleri ile ağaçlarımızı kesiyorlar. Bu nasıl bir insanlıktır. Bu nasıl bir vahşettir. Bunu Başbakan ve Başbakan'ın kaymakamına soruyorum; madem yaşam alanlarımızı katlederek, bize karşı olan nefret duygularınızı ifade edecekseniz; o zaman bizleri vatandaşlığınızdan çıkarın. Gelin kimliklerinizi alın, devlet vatandaşının haklarına böyle saldırmamalı" diyerek tepki gösterdi. 

HAZİNE ARAZİSİNE AFAD KONUT YAPIYOR

AFAD'ın konut yapacağı alanın hazine arazisi olduğunu ifade eden Murat İnci ise, "burada 200 ailenin yaşam alanı ve doğasına saldırılarak, bir cinayet işleniyor. Binlerce ağaç katledilecek, bu katliam Zilan katliamının devamıdır. 2 yıldır yürüttüğümüz hak arayışında devleti yanımızda değil karşımızda gördük. Burada kurak alanların bırakılıp, özellikle yeşil alanların yani insanların yaşam kaynaklarının konut yapılacağı bahanesi ile katledilmesi düşündürücüdür. Devlet bizi işgalcilikle suçluyor. Biz işgalci isek sürün bizi. Size para öderken işgalci değildik de şimdi mi işgalci olduk? Hakkımızı ve doğamızı savunduğumuz için mi işgalci olduk?" diye sordu. İnci, seslerini bir türlü duyuramadıklarını ifade ederek, "Bu güne kadar direnişimizde hep yalnız kaldık. Hiçbir sivil toplum örgütü sesimizi duymadı. Uzaktan oturup sadece gelişmeleri izlediler. Bu nasıl bir anlayıştır. Bunu da anlamakta güçlük yaşıyorum" diye belirtti. 

'BİZİ SATIN ALMAK İSTEDİLER'

Bir ağacın bir insan hayatı ile eşdeğer olduğunu dile getiren İnci, "Bugün bir insanla bir ağacın olgunluğu ciddi emekler ve zamanla oluşur. Bu ağaçları ta uzaklardan kovalarla getirdiğimiz sularla besledik. Umutla gelişmelerini bekledik. Devlet bugüne kadar gelip demedi 'bu kurak alanı nasıl bu hale getirdiniz' hani okullarda bize hep doğanın anlamı anlatılır, korumamız söylenilir. Televizyonlarda ağaç ekmek için TEMA denilen bir vakıf sürekli reklamlar verir ve ağaç ekmek için bağış taleplerinde bulunur. Merak ediyorum da bu ağaçlar sadece batı illeri için mi önemlidir? Neden Kürtler için bu ağaçlar önemsenmez? Ya bombalanarak yakılır, yıkılır ya da bu şekilde çeşitli bahanelerle kesilir. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum" diye konuştu. Müteahhit firma ve bazı kaymakamlık yetkilerinin susmaları karşılığında para teklif ettiğini ileri süren İnci, "Bize yaşam alanımızı yok etmeye karşı para teklifinde bulundular. Bu kadarda alçaldılar. Sandılar ki; bizler de onlar gibi satılığız. Bizim değerlerimiz var. Bizim doğamız ve emeklerimiz bizim için kutsaldır. Tekliflerini tokat gibi yüzlerine vurduk ve vurduğumuz için bugün yüzlerce asker ile çevik kuvvet bize huzur vermiyor" diye belirtti. 

Müteahhit firmanın araçlarının akşam saatlerinde de çevik kuvvet polisleri ve askerler eşliğinde çalışmaya devam ettiği belirtildi. 

AĞAÇ KIYIMI YAŞANACAK

Toplu konut nedeniyle ağaç kıyımının yapılacağı köy arazisi hazine mülkiyetinde, ancak 1952 yılından bu yana köylülerin kullanımında. AKP’nin "tarım alanlarının tarım dışı kullanımı yasaktır" kamu spotuna karşın konut yapılacak alan mera arazisi.

Alanda tahıl ve yonca tarlaları ile 2 bin çeşitli meyve ağacı ve 250 bin kavak ağacı mevcut...