DBP: Faşizm Ortadoğu'da soykırım tehdidini artırıyor

Şengal'deki Êzidî soykırımının yıl dönümü vesilesiyle açıklama yapan DBP Kadın Komisyonu, faşizmin, Ortadoğu topraklarındaki soykırım tehdidini artırdığına dikkat çekti.

DBP Kadın Komisyonu, Şengal Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Egemenlerin ve devletlerin Êzidîler üzerindeki soykırım politikaları olarak emperyalist çete örgütlenmesi olan IŞİD’le, Êzidîlere dönük 73. ferman ile insanlık tarihinin utancı yaşanmıştır" denilerek, şöyle devam edildi:

"Şengal’e saldırıyla, binlerce insan yerinden zorla göç ettirilirken, binlerce Êzidî kadın ve çocuk katledilmiş, binlerce kadın ve çocuk halen IŞİD eliyle pazarlarda satılmaya devam etmektedir. Êzidîler üzerinde gerçekleşen bu soykırım dinci-milliyetçi- erkek faşizmi, Ortadoğu topraklarından tüm halklara yönelik bir tehlikenin ve soykırımın tehdidini her yönüyle çoğaltmaktadır. 

'KAYYUMLAR İNSANİ DEĞERLERİ HİÇE SAYDI'

Şengal'de yaşanan soykırımla Êzidî halkıyla dayanışma içinde olduk. Belediyelerimize bağlı kamplarda, Êzidî halkının inancını, kültürünü ve kimliğini yaşayabileceği alanlar oluşturmaya çalıştık. Kayyum atamalarıyla gasp edilen belediyelerimizdeki bu kamplardan Êzidî halkı kültürel soykırım alanına dönüşen AFAD kamplarına gönderilmiş ya da Avrupa’ya göç ederken insani değerlerin hiçe sayıldığı bir yolculukta ölüme ya da insan onurunu yok sayan bir yaşama mahkum edilmiştir. Bugün hiçbir kadın ve insan hakları örgütü AFAD kamplarına giriş yapamadığı gibi yer yer basından fuhuş ve cinsel istismarın, kadın intiharlarının yaşandığı haberleriyle fikir edindiğimiz bu kamplar devletlerin bu savaştaki rolünü bir kez daha biz kadınlara göstermiştir.

'ULUSLARARASI EYLEM GÜNÜ' ÇAĞRISI

DBP Kadın Komisyonu olarak, Êzidî soykırımının 4. yıl dönümünde, 3 Ağustos’u 'Kadın Kırımı ve Soykırımına Karşı Uluslarası Eylem Günü' olarak tanınması çağrısını yenilediğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz."