Dede: Soylu döneminde işkenceler raporlara geçti

HDP'li Ümit Dede, Soylu’nun göreve geldiği günden bu yana işkence yaşanmadığına ilişkin açıklamasının yalan olduğunu belirterek,"2 köylü helikopterden atıldığında Soylu İçişleri Bakanı değil miydi" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuktan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir televizyon kanalında yaptığı açıklamaları ANF’ye değerlendirdi.

Süleyman Soylu’nun hakkındaki iddialara yanıt vermek yerine hayat hikayesini anlattığını belirten Dede, "Kendi döneminde herhangi bir işkence olmadığını, infazın gerçekleşmediğini, kişilerin kaçırılması ve de kaybettirilmesi gibi olayın yaşanmadığını söyledi ve buna dayanarak Uluslararası Af Örgütü'nün herhangi bir Türkiye raporu olmadığını söyledi ama Uluslararası Af Örgütü bugün kendi sitesinde Türkiye raporlarını yayınlayarak Soylu’nun iddialarını yalanladı. Türkiye'de sıklıkla işkence olayları yaşandığına ve kişilerin kaçırıldığına dair raporlar var.

Türkiye'de insan haklarının kuruluşları da işkence olayları tespit ederek sıklıkla dile getirdi. Süleyman Soylu’nun bakanlığı sırasında birçok işkence iddiası var. İşte Van’da helikopter olayı hala hafızalarda ve kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Bu işkence sonucu bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Urfa Halfeti’de gözaltına alınanlara işkence yapıldığına dair Urfa Barosu kamuoyuyla paylaştı. Süleyman Soylu’nun kaçırılma olmadığına, bir işkence olmadığına dair iddialarını uluslararası hak örgütleri yalanladı. Geçen yıl 10 parti gençlik merkezi üyemiz kent merkezinde kaçırılarak tehdit edildi. Arkadaşlarımız bu konuda suç duyurusunda bulundular ve soruşturmalar hala devam ediyor" diye konuştu.

KAMERALAR ÖNÜNDE YARGISIZ İNFAZLAR OLDU

Soylu’nun sıklıkla Mehmet Ağar ile birlikte hareket ettiği ekibe dair konuştuğunu hatırlatan Dede, "Susurluk kazasının ardından kısmen açığa çıkan 90’larda yaşanan faillerin, köy boşaltmaların sorumlusunun kim olduğunu biz zaten biliyoruz. Ayhan Çarkın zaten bunları tek tek anlatmıştı. Sedat Peker’in anlatımıyla öğrenmedik bunları. Ağar hakkında alınan beraat kararı kaldırıldı ve yargılama devam edecek.

2000'li yıllarda da, Soylu döneminde de faili meçhul cinayetler ve işkence vakaları yaşandı. Faili meçhul cinayetlere ilişkin kameralar önünde gerçekleşen ama faili hala bulunamayan sevgili Tahir Elçi, Newroz’da Kemal Kurkut yine kameralar önünde katledildi. 90’lı yıllarda beyaz Toroslar, 2000'li yıllarda siyah transporterler oldu sadece araçların markaları değişti. Biz bu olayların tanığıyız" ifadelerini kullandı.

DEVLET GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMELİ

Devletin geçmişi ile yüzleşmesi gerektiğini vurgulayan Dede son olarak şunları söyledi: "90’lı yıllara ilişkin Ayhan Çarkın’ın iddiaları, Susurluk raporları elbet önemli ama buzdağının sadece görünen kısmı olarak değerlendirebiliriz. Her zaman diyoruz devlet geçmişiyle yüzleşmeli. 60’lardan bugüne kadar devlet adına bütün suçların mutlaka araştırılması ve etkin bir biçimde soruşturulması ve vatandaşa karşı suç işleyenlerin kamu görevlerinin mutlaka cezalandırılması gerekiyor. Bu yüzleşme sağlanmadan 90’lı yıllarda yaşananlar 2020’li yıllarda da devam eder. Bunların son bulması için devletin geçmişiyle mutlaka yüzleşmesi gerekiyor. Tüm toplumsal kesimlerin bu yüzleşmenin gerçekleşmesi için devleti bu anlamda zorlaması gerekiyor."