DSTO adayı Elmas: Özgün-özerk bir yönetim hedefliyoruz

DSTO adayı Elmas: Özgün-özerk bir yönetim hedefliyoruz

183 yıllık geçmişinde hiç kadın temsilcisi olmayan Sanayi ve Ticaret Odası (DSTO) seçimlerine mavi listeyle katılan Demokratik İşverenler Girişimi'nin iki kadın adayından biri olan Şilan Elmas, "Demokratik İşverenler Girişimi olarak, siyasal süreç karşısında demokratik tutuma sahip, ulusal ve toplumsal değerleri önemseyen, çoğulculuğu esas alan demokratik kararlaşma, demokratik katılım ve kolektif çalışmayı yaşama geçirecek, özgün-özerk bir meclis ve yönetim yapılanmasını hedeflemekteyiz" dedi.

1  Haziran 2013'de yapılacak olan Amed Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine kendi mavi listeleri ile katılacaklarını açıklayan Demokratik İşverenler Girişimi çalışmalarını sürdürüyor. Mavi Liste ile 1 Haziran günü yapılacak olan seçimlere katılacak Demokratik İşverenler Girişimi'nin 46 seçmeninden ikisi kadın. Mavi listenin seçimleri kazanması durumunda 183 yıllık tarihi boyunca hiç kadın temsilcisi olmayan Amed Ticaret ve Sanayi Odası'nın yönetiminde kadınlar da yer alacak.

“Mavi Liste”, Amed Ticaret ve Sanayi Odası'nın mevcut yapısının gözden geçirilerek misyonunu yerine getirecek bir vizyonu sahip, demokratik radikal bir değişikliği gerçekleştirebilecek bir meclis yapılanmasının zorunlu olduğunu savunuyor.

"Demokratik kurtuluşla özgür yaşamın ekonomisini birlikte inşa edelim" şiarıyla yola çıkan Mavi Liste adaylarından Şilan Elmas seçimlere ilişkin ANF'ye konuştu.

ELMAS: ÇOĞULCULUĞU ESAS ALAN BİR ÇALIŞMA HEDEFLİYORUZ

Ticaret ve Sanayi Odası'nın, ticaretin faaliyet kollarına göre ayrılan 16 grubu olduğunu ve kendilerinin çalışmalarını yürütürken Amed'deki bütün iş çevreleri ile görüşerek düşüncelerini aldıklarını dile getiren Elmas, Mavi Liste'nin 46 adayının bu çalışmalar sonucu demokratik bir seçimle belirlendiğini belirtti.

Mavi Liste'deki iki grup hariç tüm gruplarında üçer adaylarının olduğunu ve bu adayların sahalarda aktif olarak çalışma yürüttüğünü de kaydeden Elmas, demokratik katılım anlayışını kurumsal bir kültür haline getirmek ve ekonomik alanın toplumsal, demokratik bir boyuta dönüşmesi için Ticaret ve Sanayi Odası'nda kendi adayları ile seçimlere katıldıklarına işaret etti.

Elmas, "Demokratik İşverenler Girişimi olarak, siyasal süreç karşısında demokratik tutuma sahip, ulusal ve toplumsal değerleri önemseyen, çoğulculuğu esas alan demokratik kararlaşma, demokratik katılım ve kolektif çalışmayı yaşama geçirecek, özgün-özerk bir meclis ve yönetim yapılanmasını hedeflemekteyiz" dedi.

TİCARET VE SANAYİ ODASI'NIN GEÇMİŞİNDE KADIN TEMSİLCİ YOK

183 yıllık geçmişinde hiç kadın temsilcisi olmayan Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine iki kadın adayla katılan Demokratik İşverenler Girişimi'nin kadın kotasının az olmasına ilişkin özeleştiride de bulunan Elmas, bunun nedenini şöyle açıkladı: "Biz bu meclisi oluştururken kadın çalışmalarını da yürüttük. Örgütlü duruşumuzdan da kaynaklı olarak kadın kotasını da uygulamaya çalıştık. Fakat yaptığımız piyasa çalışmalarında ulaşabildiğimiz yaklaşık 20 kadının düşüncelerini alabildik. Bu alanda ne kadar katkı sunabileceklerini, kendimizi Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir kadın olarak nasıl gösterebileceğimizi konuştuk. Ancak her yerde olduğu gibi bir çok firmada ticareti sanki erkekler yönetiyormuş gibi bir mantık ve ticaret sadece erkeklerin tekelindeymiş gibi bir algı var. Bu algı gerçekten çalışmalarımıza da yansıdı. Çoğu firmalar kadınların adına olmasına rağmen aslında bu işi yürütenlerin yine erkekler olduğunu gördük bu çalışmalarda. Bazı alanlarda kadınları katmaya çalışmamıza rağmen görüştüğümüz bir kaç kadın açıkçası bu işe dahil olmak istemedikleri için çalışmalarımıza katılmadılar. Ancak biz kadın temsiliyetini tüm gruplarda şart koştuk. Mavi Listemizdeki iki kadın aday, Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir başlangıç olur. Biz seçildiğimiz durumda kadın meslek komite başkanları bir çalışma yürüterek kadın örgütlülüğünü sağlamak amacıyla biz iki kadın Ticaret ve Sanayi Odası'nın Mavi Liste adaylarıyız."

'KÜRDİSTAN'IN KAYNAKLARI PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 21 Mart günü Amed Newroz'undaki tarihi çağrısı ile başlayan "barış" sürecine nasıl katkı sunacaklarını ve nasıl bir ekopolitik benimseyeceklerini anlatan Elmas, Öcalan'ın çağrısını desteklediklerini vurguladı. Elmas şöyle konuştu: "Bu süreç bizim de desteklediğimiz, önemsediğimiz bir süreçtir. Özgün bir çalışmayla sürece destek sunacağız. Kuzey sahasında demokratik özerkliği esas alıyoruz. Demokratik özerkliğin inşa sürecinde daha çok katılımcı ekonomi ve demokratik özerkliğin ekonomik modeline göre başta belediyelerle yerel yönetimleri güçlendirerek eş güdümlü bir çalışmayla herkese demokratik özerklik modelini yaymayı amaçlıyoruz."

Kuzey Kürdistan'ın kaynaklarının talan edildiğini ifade eden Demokratik İşverenler Girişimi Mavi Liste adayı Şilan Elmas, "Kürdistan'ın kaynakları, sömürgeci devletlere, zihniyetlere peşkeş çekiliyor. Ve kendi kaynaklarımızın, bölgemizin taşeronları haline gelmişiz. Bu özerklikle beraber kendi yerel kaynaklarımızı koruyarak, kendi yerel ekonomimizi oluşturmak için çaba sarf edeceğiz.  Gerek yönetimi gerekse mevcut yapısı Ticaret ve Sanayi Odası bir handikaptır. Her bir grup çalışmasını kendi ekonomik alanını esas alarak bir çalışma yürütürse biz inanıyoruz ki demokratik özerkliğin inşası da hem kamusal hem de diğer alanlardaki örgütlülüğü sağlamış olur" diye kaydetti.

KÜRTLER KAMUSAL HİZMETE NASIL MÜDAHİL OLACAK?

Bütün yerellerin, STK'lerin ve alanların demokratik özerklik inşası içerisinde kendisini tamamlaması ile beraber bütün kurumlarda Kürtler aktif biçimde yer alacaklarını belirten Elmas, sürecin tamamlanması ile yoksul ve eşitsiz konumda olanlara ilişkin yürütecekleri politikaları ise şöyle değindi: "Yerel yönetimlerle eş güdümlü olarak çalıştığımız zaman, bizim mevcut kaynaklarımız nedir? Bizim yereldeki sıkıntılarımız nelerdir?’ sorularına yanıt verdiğimiz zaman ben inanıyorum ki hiç bir alanda bir sıkıntı kalmayacaktır. Biz bunları sosyal politikalarımızla beraber yavaş yavaş inşa edip eksikliklerimizi de komünal bir yaşamla beraber sağlayacağız. Bunun içinde iyi bir örgütlenme ve alanı iyi gözlemeyerek alandaki sıkıntıları doğru tespit edip doğru bir çalışma yapmak gerekiyor."

Amed'de Bağımsızların Birlikteliği başkan adayı M. Siraç Ensarioğlu'nun “beyaz” liste ile, Yurtsever İşadamları Girişimi adına Mehmet Kaya'nın ise “sarı” liste ile aday olmasını da değerlendiren Elmas, sarı liste adayı Mehmet Kaya'nın yurtseverlik tartışmaları ve Yurtsever İşadamları Girişimi olarak adlandırılmasına tepki gösterdi.

Elmas, şunları ifade etti: "Mehmet Kaya'nın yurtseverlik tartışmalarının Yurtsever İşadamları Girişimi diye adlandırılmasını mavi listeye ve tüm Kürt halkına bir hakaret olarak algılıyoruz. Buradaki herkes kendi bölgelerinde yatırım yapmak isteyen insanlardır. Mehmet Kaya'nın, Kürt halkının mücadelesini piyasada ve dışarıda yanlış lanse ederek, Kürt halkının mücadelesini kendine seçim aracı olarak kullanmasını biz kabul etmiyoruz.”

Mevcut sistemi kabul etmedikleri için seçimlere kendi listeleri ile seçimlere katıldıklarını yineleyen Elmas, seçimlere sayılı günler kalmasına rağmen neden başkan adayını açıklamadıkları yönündeki tartışmalara da şöyle açıklık getirdi: "Biz bu meclisi oluştururken başkan odaklı çalışmadık. Diğer listelerle en büyük farkımız bu. Biz örgütlü bir şekilde bu çalışmayı yaptık ve tüm adaylarımız başkanlık niteliğindedir. Önce meclisimizi oluşturacağız meclis yönetimi yönetim başkanı belirleyecek. Biz eski sisteme karşı olduğumuz için seçimlere giriyoruz."

'ARGÜMANLARIMIZI VE ARAÇLARIMIZI HER ALANA GÖRE YENİLEMEMİZ GEREKİYOR'

Elma, sözlerini tamamlarken "Demokratik özerklikte,  gerek yerel yönetimler gerek sosyal politikalar gerekse ekonomi olarak devleti tamamen reddeden değil tüm kurumlarla eş güdümlü çalışacak bir yönetim tarzını benimsiyoruz. Bu süreç bizim bütün alanlarda kendimizi aktif bir biçimde Kürdistan coğrafyasında ne istiyorsak onu net bir şekilde belirtmemizi de beraberinde getiriyor. Bizim araçlarımız da değişiyor artık Kürtler bu işin öznesi olduğu için her alanda örgütlenmesi gerekiyor. Eğer ki biz DTK olarak özerkliği kabul eden bir kurumsak bizim argümanlarımızı, araçlarımızı da her alana göre yenilememiz gerekiyor. Ticaret ve Sanayi Odası çalışmasında Mavi Liste olarak Amed'in ekonomisine yeni bir renk getireceğiz" dedi.

Elmas, BDP ve diğer örgütlerin kendilerine desteklerinin önemine değinerek, kendileriyle seçim çalışması yürütenlere teşekkür etti ve halkı mavi liste etrafında çalışmaya çağırdı.

Demokratik İşverenler Girişimi'nin mavi listesinde yer alan isimler ise şöyle:

"1. Gurup: Şilan Elmas, Vedat Curan, İsmail Kan

2. Grup: Şerif Sayar, Erdal Avşar, Vahit Karaaslan

3.Grup: Cemal Mercan, Nedim Dengiz, Mesut Çelik

4. Grup: Mehmet Tekin, Kadri Toprak,Salih Eren

5. Grup: Mehmet Sayan, Süleyman Yıldırhan, Vedat Özkeskin

6.Grup: Filiz Bedirhanoğlu, Yusuf Korkmaz, Mustafa Karahan

7. Grup: Halis Bilen, Nihat Ayata, Kahraman Papatya

8. Grup: Cengiz Ayaz, Adil Can, Şeymuz Mete

9. Grup: Celalettin Birtane, Alaattin Tan, Metin Aslan

10. Grup: Remzi Kızılkaya, Ahmet Sormaz, Ercan Tayınlamak

11. Grup: Mehmetcan Tekin, Gafur Türkyay, Diyadin Gezer

12. Grup: İhsan Oğurlu, Murat Güneş, Eşref Turmak, Suat Önen

13. Grup: Mesut Altun, Hüseyin Yenice, Kadri Kazmacı

14. Grup: Aziz Gölcük

15. Grup: Faruk Korkmaz, Hüseyin Bulut

16. Grup: Cabbar Laygara, Hüsnü Pervane, Aziz Odabaşı"