DTK: Kaçırılan Êzidî Kürt kadınları için seferber olunmalı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014’te gerçekleşen soykırım saldırılarının dördüncü yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

DTK, Şengal’e yönelik soykırım saldırıları için “çağımızın en büyük insanlık suçu ve ayıbı” dedi.

Yazılı bir mesaj yayınlayan DTK, Êzidî toplumunun tarih boyunca 73 fermanla yüz yüze kaldığını belirterek, 3 Ağustos 2014’teki soykırım saldırılarının “Ortadoğu gericiliğinin teşviki ve himayesindeki” DAİŞ çeteleri tarafından yapıldığını kaydetti

DTK, “Şengal’de Êzidî Kürt halkına, özellikle de kadınlarına yapılan bu zulüm çağımızın en büyük insanlık suçu ve ayıbıdır” diye belirtti.

“DAİŞ terörü ve katliamına rağmen Êzidî halkımız, direnmekten ve kendi anavatanını korumak, onu özgürlüğüne kavuşturma inancından da vazgeçmemiştir” diyen DTK, şunları ekledi: “Êzidî Kürt kadınlarının öncülüğünde oluşturulan öz savunma güçlerinin büyük direnişi ve mücadelesi ile Şengal DAİŞ çetelerinden temizlenmiştir.”

Ancak Ortadoğu gericiliğinin Şengal’le ilgili saldırgan politikalarının farklı biçimler alarak sürdürülmek istendiğine dikkat çeken DTK, “Son bir yıldır TC devleti ve AKP-MHP ittifakının Şengal’e müdahale hazırlıkları ve açıklamaları da bunun bir sonucudur” ifadelerini kullandı.

DTK, “Şengal’de Êzidî halkının kendi özgücü ve iradesine dayanarak, daha demokratik bir yönetim oluşturması, Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu gericiliğini rahatsız etmektedir” diye ekledi.

Êzidî halkının Şengal’de yaşadığı insanlık trajedisinin baş sorumlusunun da bu zihniyet olduğunun altını çizen DTK, şunları ifade etti:

“Ancak tarih ve insanlığın tanıklığında Êzidî halkımız Şengal ve Rojava başta olmak üzere tüm Ortadoğu’ya ışık tutacak siyasal ve toplumsal gelişmelere öncülük etmektedirler.

Şengal’de kaçırılan binlerce Kürt kadınının akıbetinden, aradan dört yıl geçmesine rağmen hala haber alınamaması, bunların özgürlüklerine kavuşturulmaması insanlığın bir utancı ve kara lekesi olarak durmaktadır. DAİŞ çetelerine karşı mücadele ettiklerini söyleyen uluslar arası ve bölgesel güçler ve tüm demokratik kurum ve kuruluşlar bu ayıbın temizlenmesi ve kaçırılan Êzidî Kürt kadınlarının bir an önce kurtarılmaları için seferber olmalıdırlar.

Halkımız ve onun bütün kurumları başta olmak üzere bütün insanlığın, Êzidî halkımızla dayanışma içerisinde olması, onları yeni fermanlarla yüz yüze bırakmamak için yaşamın her alanında mücadele içinde olması tarihi bir insanlık görevi ve sorumluluğudur.

Demokratik Toplum Kongresi olarak, Şengal katliamının 4. yıldönümünde bir kez daha Şengal katliamını ve Êzidî Kürt kadınlarına yapılan insanlık dışı zulmü şiddetle kınıyor, Êzidî halkımızla büyük bir mücadele birlikteliği içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.”