Duruşma ertelendi, İzmir'deki saldırı protesto edildi

Kobanê Davası'nın duruşması İzmir'deki faşist saldırı nedeniyle ertelendi.

24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası'nın üçüncü duruşmasının dördüncü oturumu, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sincan Cezaevi Kampüsü Salonu'nda görülen duruşmaya, HDP milletvekillerinin yanı sıra yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

 
HDP'nin rehin tutulan eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, görevi gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP'nin eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Zeynep Ölbeci, rehin tutuldukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Tutuklu yargılanan Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP'nin eski Milletvekili Gülser Yıldırım, Aysel Tuğluk ve HDP'nin eski MYK Üyesi Pervin Oduncu, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Avukat Özgür Erol, İzmir’de katledilen Deniz Poyraz’ın ailesine başsağlığı dileyerek, yaşanan saldırının ardından avukatlar ve çevik kuvvet arasında yaşanılan gerginliğin de duruşmasının seyrini bozduğunu belirterek, duruşmanın yarına ertelenmesini istedi.  
Mahkeme heyeti, talebi kabul ederek, duruşmaya yarına kadar ara verdi.  

'HDP HALKTIR, HALK BURADA!

Avukatlar ve partililer, karar sonrası duruşmanın görüldüğü Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yaptı. Açıklamada, sık sık “Kahrolsun faşizm” ve “HDP halktır halk burada” sloganları atıldı.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, İzmir’de yaşanan saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ın ailesine başsağlığı dileyerek, “Deniz arkadaşımızın katledildiği saatlerde duruşma salonunda Günay Kubilay’ın duruşması devam etmekteydi. Üzerine cüppe giymiş, kendisine hakim diyen bir kişi, Kubilay’a ‘6-7-8 Ekim olaylarında neden hiçbir HDP’li zarar görmedi’ deme gafletinde bulundu. Bu soruyla Deniz’e sıkılan kurşun arasında bir fark yok. O zihniyet Deniz’i katlederken, diğer taraftan 37 insanın ölümüne sebep olan gerçek kişilerin kimler olduğunu gizlemek amacıyla yürüttükleri bu kumpas davasında, hayatında bir karıncayı incitmemiş arkadaşlarımızı yargılıyor” ifadelerini kullandı.
Kobanê Davası’nda yargılananların “faşizme” teslim olmayacağını vurgulayan Dede, “Amacınıza ulaşamayacaksınız. Hakimin sorduğu soruya avukat arkadaşımız duruşma salonunda çok net cevap verdi. Son 5 yılda bu topraklarda en çok katledilenler HDP’liler oldu. 6-7-8 Ekim’de yaşanan bütün olayların ve sonrasında gelişen olayların sorumlusu ‘400 vekil verin bu işi güzelleştirelim’ diyenlerdir. Bu iddianamenin sahibi de onlardır. Deniz’e sıkılan kurşunun azmettiricisi de onlardır. Katilin nerede, nasıl, ne şekilde fotoğraflar çektiği ve paylaştığı kamuoyunun bilincindedir. O katili kimin eğittiğini kimin donattığını biz çok iyi biliyoruz. Bu ülkede siyaset yapan, bu ülkeyi bu hale getiren siyasetçilerle yarın fotoğrafları da çıkabilir. Şanı ve serveti ülke sınırlarını aşan o siyasetçilerle fotoğrafları da çıkacaktır. Buradan bir kere daha söylüyoruz ne kumpas davalarınız ne eğitip donattığınız katilleriniz asla barış umudumuzu yitirtemeyecekler” şeklinde konuştu.