Brunson davasında geri adım: Tahliyesine karar verildi

Türk devleti ile ABD arasında gerilim konusu olan rahip Andrew Craig Brunson davasında, Türk yargısı geri adım atarak, ev hapsi ve yurtdışı yasağını kaldırdı, tahliyesine karar verdi.

Hakkında çok sayıda suçlama yapılan rahip Andrew Craig Brunson’ın duruşması İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Brunson, hem Erdoğan rejiminin eski suç ortağı Fethullah Gülen cemaati, hem de Kürdistan özgürlük hareketi PKK ile bağlantılı olmakla suçlanıyordu. Brunson’a ayrıca casusluk suçlaması da yöneltilirken, 35 yıl hapsi isteniyordu.

Tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Brunson, 4’üncü kez hakim karşısına çıktı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de duruşmayı izledi.

Sabahki oturumda Türk adaletinin bulduğu Büşra, Levent Kalkan ve Serhat isimli “tanıklar”, aleyhte ifade verdikleri ifadeleri geri çektiler.

Bu “tanıkların” nasıl bulunduğu, neden önce aleyhte ifade verdikleri ve neden sonra bu ifadelerini geri çektiklerine açıklık getirilmedi.

Savcı, iki buçuk aydır ev hapsinde tutulan Brunson üzerindeki adli kontrolün kaldırılmasını istedi.

Mahkeme, Brunsun'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, Brunson’ın ev hapsi ve yurtdışı yasağını kaldırdı. Tutukluluk süresi de gözönüne alınarak tahliyesine karar verildi. 

HANİ KARAR MAHKEMENİNDİ?

Kararın, ABD medyası Perşembe günü Ankara ve Washington yönetimlerinin "Brunson'ın serbest kalması yönünde uzlaşıya vardığı" yönündeki iddialardan sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.

NBC kanalı, Türkiye ve Amerika arasında varıldığı iddia edilen anlaşmanın ayrıntılarının net olmadığını ancak Brunson'ın serbest kalması karşılığında Türkiye üzerindeki ekonomik baskının gevşetilmesini kapsadığını duyurmuştu.

Erdoğan, 26 Eylül’de yaptığı bir açıklamada, Brunson davasının bir “yargı meselesi” olduğunu savunarak, ,"Mahkemenin ne karar alacağını bilmiyoruz, hükümde siyasilerin söz hakkı yoktur” iddiasında bulunmuştu.

Erdoğan, kontrolü altına aldığı yargının “bağımsız” olduğunu savunmaktan da geri durmayarak, "Cumhurbaşkanı olarak (Brunson'ın) serbest bırakılma emrini verme hakkına sahip değilim. Yargımız bağımsızdır. Mahkemenin kararını bekleyip görelim” diye konuşmuştu.

ABD SİNYALİ VERMİŞTİ

Duruşmanın başlamasına saatler kala, serbest bırakılacağı yönünde bir mesaj da Amerikalı bir yetkiliden gelmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’daki Amerikan Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü’nün (JINSA) yıllık akşam yemeğinde yaptığı açıklamada,  “Yapılması gereken doğru şey bu. Türkiye’nin yapması gereken insani bir şey... Çok yakında (Brunson) ve eşinin Amerika’ya geri dönebileceğinden çok umutluyum” demişti. Brunson'ın serbest bırakılmasının ABD-Türkiye ilişkileri için ne anlama geleceğine ilişkin bir soru üzerine Pompeo, “Bu önemli bir adım” diye eklemişti.