F oturma eyleminde Adnan Öztel’in özgürlüğü istendi

F oturma eyleminde Adnan Öztel’in özgürlüğü istendi

İstanbul’da her hafta düzenlenen “F” oturma eyleminde, behçet hastası tutsak Adnan Öztel’in ağırlaşan sağlık durumuna dikkat çekildi ve serbest bırakılması istendi.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu’nun cezaevlerindeki hak ihlalleri ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Galatasaray Lisesi önünde düzenlediği “F” oturma eyleminde behçet hastası Adnan Öztel’in sağlık durumuna dikkat çekildi. Öztel’in serbest bırakılmasının istendiği eylemde, "Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın" pankartları açıldı.

"Tecrit işkencesine son", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Adnan Öztel serbest bırakılsın" sloganlarının da atıldığı eylemde ilk konuşmayı İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe yaptı.
Efe, geçtiğimiz hafta Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşamını yitiren şeker hastası Hasan Kaya’nın durumunu birçok kez dillendirdiklerini, fakat buna rağmen tahliye edilmediği için cezaevinde yaşamını yitirdiğini söyledi. "Birçok hasta tutsağın akıbetinin de onun gibi olmaması için mücadele ediyoruz” diyen Efe, hasta tutsakların akibetinin Adli Tıp’ın bürokratik dudakları arasında bekletildiğini de söyledi.

‘ADNAN ÖZTEL’DE YÜKSEK ORANDA GÖRME KAYBI YAŞANIYOR’

Haftanın basın açıklamasını yapan İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Burhan Öztürk, Samsun Bafra T Tipi Cezaevi'nde müebbet hapis cezası ile hükümlü olan behçet hastası Adnan Öztel'in sağlık durumuna dikkat çekti. Öztürk, Öztel'in hastalığından dolayı gözlerinde ödem meydana geldiğini için giderek yüksek oranda görme kaybı yaşadığını belirtti. 

Öztel'in sol gözünde yüzde 30, sağ gözünde ise yüzde 70 oranında görme kaybının yaşandığını vurguladı. Öztel'in behçet hastalığının dışında bu hastalıkla bağlantılı olarak pek çok hastalığa da yakalandığını vurgulayan Öztürk, Samsun 19 Mayıs Üniversite Hastanesi'nden verilen raporlarda behçet hastalığı ve buna bağlı olarak gözlerde meydana gelen görme kaybı belgelendiği halde Bafra Cumhuriyet Savcılığı'nın 'verilen raporlarda sağlığı açısından hayatını tehlikeye sokacak bir hastalığının olmadığı' gerekçesiyle Öztel'in tahliye talebini reddettiğini söyledi. 

HASTA TUTSAKLAR İÇİN OLUMLU HİÇBİR DÜZENLEME YAPILMADI

Hasta tutsaklar için hiçbir olumlu düzenleme yapılmadığını da kaydeden Öztürk, "Adına 'demokratikleşme paketi', ' reform paketi' denilen torba yasalarla beklenti içine sokulan ailelerle alay ediliyor" dedi.
Öztel'in vasisi olmak için uğraşan Neriman Çelik ise, "Onun sessiz çığlıklarını şiirlerinde, yazılarında okudum. Onu yaşamda tutan yazma ve dışarıdaki insanlara ulaşma isteğidir. Fakat bu onun elinden alınmak isteniyor" dedi.

Konuşmaların ardından eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.