Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası

Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası

Sosyal ağ Twitter'deki bir paylaşımından dolayı yargılanan ünlü piyanist Fazıl Say 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Twitter hesabında Ömer Hayyam’a ait bir rubaiyi paylaşması üzerine "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı" suçlamasıyla ikinci defa yargılanan Fazıl Say  bu kez de ceza almaktan kurtulamadı.

Daha önceki mahkemede de 10 ay hapis cezası alan Say, avukatı aracılığı nöbetçi mahkemeye başvurarak hükmün açıklanmasının ertelenmesi kararının iptal edilmesini istemişti. Mahkemenin talebi kabul etmesiyle Say’a yeniden yargılama yolu açılmış oldu. Fazıl Say, kararı veren mahkemede yeniden hâkim karşısına çıktı.

19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmada Say’ın avukatı Meltem Akyol müvekkilinin beraattini talep etti. Avukat Akyol, müvekkilinin düşünce ve fikir özgürlüğünden değil dini değerleri aşağılamak suçundan yargılandığını belirtti.

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşma sonunda Fazıl Say’a yine 10 ay hapis cezası verildi. Ancak hakim, Say’ın avukatının talebi üzerine daha önce verdiği  "hükmün geri bırakılması" kararı kaldırıldı.

Bunun yerine Say’ın sabıkasız oluşunu dikkate alarak hapis cezasının ertelenmesine ve 2 yıl denetim süresi kararı verdi. Say mahkeme kararını Yargıtay'a taşıyabilecek. Yargıtay kararı onarsa ceza kesinleşecek, karar bozulursa Say yeniden yargılanacak. Sabıkasız olan Say'ın iki yıl içinde suç işlememesi halinde ise dava düşecek.

Türkiye ve dünyada büyük tartışma yaratan dava şimdi Yargıtay’a gidecek.

ERMENİ ASILLI YAZAR 13 YIL ALMIŞTI

Benzer bir suçlamaya uğrayan Ermeni asıllı Sevan Nişanyan'a da 13,5 ay ceza verilmişti.Yazar Sevan Nişanyan da bir yazısındaki değerlendirmeleri nedeniyle İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesi'nde "Hz. Muhammed'e hakaret ettiği" iddiasıyla yargılanmış ve 22 Mayıs'ta 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Fazıl Say'a ve Sevan Nişanyan'a verilen bu cezalar, ifade hürriyetini kısıtlayıcı olarak değerlendirilmiş ve dinlerle ilgili konularda görüş açıklama ve eleştiride bulunmaya ilişkin mahkeme kararları eleştirilmişti.