Fransa çocuklara karşı cinsel saldırıların önlenmesi tartışılıyor

Fransa’da parlamentoda haftalardır görüşülen ve çocuklara yönelik cinsel saldırıları önlemeyi amaçlayan yasa tasarısı, hangi şartlarda ‘karşılıklı rıza’ ilkesinin geçerli olmayacağına odaklanıyor.

Ulusal Meclis’te yapılan komisyon görüşmeleri sonrasında cinsel şiddet eylemlerinin tarifine dair bazı değişikliklerde uzlaşıldı. Buna göre, Senato’nun daha önce 13 olarak kabul ettiği ‘asgari rıza yaşı’ 15’e çıkarıldı.

YETİŞKİNLER ‘RIZA’ DEYİP KENDİLERİNİ SAVUNAMAYACAK

Yani bir kişinin cinsel ilişkiye rızasının olması durumunda dahi Fransa’daki yasal cinsel reşitlik yaşı olan 15’in üzerinde olması gerekiyor. Aksi halde ‘rıza durumunda dahi’ bu tür bir ilişki tecavüz sayılacak. Bu tür bir durumda tecavüz sayılabilmesi için 15 yaşın altındaki bireye şiddet, tehdit veya zor kullanımı gibi şartlar aranmayacak.

Komisyon’da konuşan Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, “Bu sayede hiçbir yetişkin, 15 yaşın altındaki bir ergen ile ilişkisinde ‘rıza’nın arkasına sığınamayacak” dedi.

Tasarıya göre, aile içindeki cinsel ilişkilerde (ensest) ise ‘rıza’ ilkesi olmaksızın 18 yaşın altındaki her tür ilişki tecavüz olarak kabul edilecek.

Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda 15 Mart’tan itibaren görüşülecek tasarı daha önce Senato’da da oylanmış, ancak yaş sınırı 13 olarak belirlenmişti. Bu madde birçok çevreden tepki toplamıştı.

Hükümetin ise parlamentonun üst kanadı olan Senato’nun tasarısı üzerinden yasama sürecini yürüteceği, fakat tasarının birçok maddesinde ciddi değişiklikler önereceği bildiriliyor.

Fransa’da son birkaç aydır özellikle ensest vakaları üzerinden çocukların cinsel saldırılara karşı nasıl korunabileceği tartışılıyordu.