GÜNDEM 11 EYLÜL 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik 21 yıldır uygulanan tecride dikkat çeken Mehmet Öcalan, "2015 yılından sonra tecrit koşulları daha da ağırlaştı. Kürt sorununa, Ortadoğu sorunlarına çözüm bulunacaksa temel aktör Başkandır."

-DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, tecridin tüm Türkiye’yi kapsadığını belirterek, buna karşı tüm kesimleri harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

-BM Zorla Kaybetmelere karşı Çalışma Grubu, 2016 yılında Türkiye’ye yapılan tavsiyelerin hiçbirinin dikkate alınmadığına dönük bir rapor hazırlayarak, Türkiye’nin cezasızlık kültüründen beslendiğine dikkat çekti.

-İHD Eşbaşkanı Avukat Eren Keskin, avukatları meslekten men ile tehdit etmenin yaratılmak istenilen hukuksuzluk sistemin sonucu olduğunu vurgulayarak, “Unutulmamalıdır ki bir gün herkesin bir avukata ihtiyacı olacak” uyarısında bulundu.

-Gerilla Mazlum Cudi’yi tarif edebilecek en güzel kelime “emek”ti. Her şeyi; yoldaşlığı, savaşı, yaşamı ve kendisini emek vererek büyüttü. Emeğin değerini ve kişiliğin emekle örüleceği inancını yitirmeyen bir gerillaydı.

-Gece karanlığında göz gözü görmüyor ama savaş bütün ağırlığı ile devam ediyor. Ateşin çocukları kararlı bir şekilde mevzilerdeki yerlerini alıyorlar. Direnişçilerin gözlerindeki inanç işgalcilerin kutsal topraklara ayak basmalarına izin vermiyor.

-Son dönemlerde İsveç'te başarılı filmlere imza atan Rojda Şekersöz, İsveç ve Batılılara yönelik filmler yapmakla birlikte kendisini Kürt sinemasının bir parçası olarak tanımlıyor.

-Almanya’da koranavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında hazırlanan ve şimdiye kadar birçok dile çevrilen korona uyarı uygulamasının (Corona-Warn-App) Kürtçe olmayacağını skandalla bir gerekçeyle açıkladı.

-AB’de son yıllarda yasaklanma tartışmaları devam eden ve kanserojen etkisi olduğu bilinen tarım ilaçlarının on binlerce tonu, başka ülkelere gönderilerek yüz milyonlarca insanın sağlığı riske atılıyor.

-İnsani aktiviteler, son 50 yılda dünyadaki yaban hayvanlarının yüzde 70’ine yakınının yok olmasına neden oldu.