GÜNDEM 24 ŞUBAT 2020

24 Şubat 2020 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP ve muhalefete yönelik baskıların, “aslında iktidarın yol haritası” olduğunu kaydetti.

-YJA STAR gerillaları, Türk ordusunun Güney Kürdistan işgalinin genişletmek için sürdürdüğü saldırıyı da boşa çıkaracaklarını belirterek, “Bu topraklar, bu dağlar bizimdir, toprağımız namusumuzdur” dedi.

-Van’da sıkı yönetimi aratmayan uygulamalar yaşanıyor. Kentte demokrasi uzun süredir askıya alınmış durumda. Son bir ayda 60’ı aşkın kişi keyfi bir şekilde gözaltına alındı ya da tutuklandı.

-İktidar sahiplerinin kürsüleri işgal ettiği, çok kan döktüğü bu zamanda, bu kürsüye yürümeye cesaret edenler, şüphesiz iktidarın ağlarını parçalayanlardır. Kürtler itiraz kürsüsüne en önde yürüyen demokratik özgür halk olmanın onurunu yaşamaktadır. /ANALİZ...

-Hamburg Eyaleti’ndeki seçimlerde yüzde 39’luk oranla zafer sosyal demokratların oldu. Yeşiller oyunu en çok artıran parti olurken, Sol Parti yüzde 9’luk bir başarı eldi, başbakan Merkel’in partisi CDU ise tarihi bir yenilgi yaşadı.

-Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19 yayılmaya devam ediyor. Virüsin ölümcüllük oranı nedir, nasıl bulaşıyor, kuluçka dönemi kaç gün? Bilinenlerin yanısıra, virüsün halen bilinmeyen çok yönü de var.

-Kanada’da gaz boru projesini protesto eden yerliler yaklaşık üç haftadır demiryollarını bloke ediyor. Hükümet, eylemin ekonomiyi ağır etkileyeceği uyarısında bulunarak, diyaloga çağırdı.

-Kürt sanatçılar, ulusal birliğin gerçekleşmesine katkıda bulunmak için İsveç'in başkenti Stockholm'de bir konser düzenledi.

-Mahmur mülteci kampında, kültür ve sanat merkezi çatısı altında tiyatro çalışmalarını yürüten Koma Hêviyekda tiyatro grubu, yeni oyunları ‘Bûka Axê’ (Toprağın Gelini) ile önümüzdeki günlerde kamp sakinleriyle buluşacak.

-Almanya’nın Bielefeld kentinde, “Kürdistan için Barış ve Umut İnisiyatifi” adlı oluşum Maxmurlu çocuklar için bir konser organize etti.