GÜNDEM 5 AĞUSTOS 2018

5 Ağusots 2018 Haber Merkezi gündemi

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için düzenlenen eylemler takip edilecek.

-Kuzey Suriye’de DAİŞ’e karşı gerçekleştirilen operasyon ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Kürt sorunu ile ilgili ortaya konması gereken ilk ve en temel şey, bu soruna gerçekçi yaklaşımdır. Hele bugün, bu ihtiyaç her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Çünkü Kürt sorunu karmaşık ve çok yönlüdür… Zorluğu da buradan doğmaktadır. Bu sorunu dar, belirli bir tarihsel kesitte, bazı olay ve olgular üzerinden okumak egemenin çizdiği tanıma hapsolmanın ötesine götürmeyecektir bizi. Bu tuzağa özellikle dikkat etmek gerekiyor.

-Şair Nazım Hikmet için bu dünyadan bir Nazım geçti denir. Bu söz Kürtler için en az Nazım kadar büyük bir şair olan Şêrko Bêkes için de söylenebilir. Ve bu dünyadan bir Şêrko geçti ama gitmedi...

-Aylardır Türk devleti ve çetelerinin işgali ve zulmü altında olan Efrîn'de halka hiç bir yaşam alanı bırakılmadı. Türk devletinin işgalinin ardından Efrîn adeta hayalet şehre dönüştü.

-Keskin nişancılar tarafından vurularak felç kalan Mehmet Dazlak’ın annesi Azime Dazlak, “Bugün oğlum okul yollarında hayalini kurduğu avukatlık için uğraşabilecekken, hastane yollarında sürünüyor” şeklinde sitemini dile getirdi.

-Almanya’da artan sosyal adaletsizlikler ve yükselen sağ popülist dalgaya karşı Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht’in öncülüğünde yeni bir sol hareket kuruluyor.

-Almanya’da Yahudi düşmanlığı ve göçmen karşıtlığına dikkat çekmek için bir grup Müslüman ve Yahudi genç birlikte yüzbinlerce Yahudi’nin katledildiği Auschwitz kampını ziyaret ederek bir eğitim programına katılacak.