GÜNDEM 6 AĞUSTOS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürdistan'daki işgal saldırılarına dikkat çeken KCK Dış İlişki Komitesi üyesi Roni Serdem, "Yeni Osmanlıcılık ve Türk saldırganlığını Kürt ve Arap halklarının tarihi ittifakı durdurabilir" dedi.

-Heftanin direnişinde yer alan HPG gerillası Qendil Zap, gerillanın hiçbir zaman Heftanin’de yenilmeyeceğini belirterek, “Zafer Kürt halkı ve gerillanın olacak” dedi.

-Şengal ve Maxmur, 2014’te DAİŞ aracılığıyla dağıtılmaya ve insansızlaştırılmaya çalışılırken bugün ise Türkiye ve KDP bunu açıktan yürütüyor.

-Hakkari'de askeri kışlanın kanalizasyon atık suları, birçok derenin kirlenmesine neden oluyor. Kirlenen derenin suyuyla bağ ve bahçelerini sulamak zorunda kalan vatandaşlar hastalık riski ile karşı karşıya kalıyor.

-Geçtiğimiz haftalarda Almanya’daki binlerce askerini geri çekme kararı alan ABD’nin Dışişleri Bakanı Pompeo’nun önümüzdeki hafta askerlerin yerleştirilecekleri Avrupa ülkelerine seyahat düzenleyeceği duyuruldu.

-FEWS NET adlı kuruluşun 46 ülkede yaptığı çalışmaya göre, sadece bu ülkelerde geçen yıla oranla 30 milyonu aşkın kişi daha açlıkla karşı karşıya kalacak.

-Yapılan bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın önlenmemesi halinde tüm dünyada bilinen tüm bulaşıcı hastalıklardan daha fazla sıcaklıklara bağlı ölümler yaşanacak.

-İran’a yönelik baskıyı daimi kılmaya kararlı olan ABD yönetimi, Tahran’a yönelik silah ambargosunun uzatılması için BMGK’ye yeni tasarı vermeye hazırlanıyor.

-İklim konusundaki ‘şüpheci’ ve uzlaşmaz tavrıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki doğal yaşam alanlarını korumaya dönük yeni yasayı nihayet onayladı.