GÜNDEM 16 HAZİRAN 2021

Kürdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Türk ordusu ve KDP’nin Metina alanında başlattığı işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Türk devletinin işgal saldırıları ve KDP’nin barış heyetini engellemesi ardından yaşanan gelişmeler takip edilecek.

-Kürt gençliğinin savaş sürecinin gereklerini hızla kavrayarak inisiyatifli-otonom birimler haline dönüşebilmesi gerektiğini söyleyen PKK Merkez Komite Üyesi Helin Ümit, bu konuda hiçbir engel olmadığının altını çizdi.

-Sol Parti, geçtiğimiz Cuma Günü Düsseldorf’tan Hewlêr’e uçmak isteyen barış heyetinin polis tarafından engellenmesini Alman Federal Meclis’e taşıdı.

-Son dönemlerde artan doğa tahribatlarını değerlendiren Mezopotamya Ekoloji Aktivisti ve Hevsel Koruma Platformu Eşsözcüsü Vahap Işıklı; HES’ler, taş, mermer ocaklarıyla Kürdistan köylerinin boşaltılmak istendiğini belirterek duyarlılık çağrısında bulundu.

-Maxmur Halk Meclisi Eşbaşkanı Hacı Kaçan, Türk devletinin saldırılarının kendilerini özgürlük ve onur yürüyüşünden alıkoymayacağını belirterek, "Önder Apo'nun özgürlüğü ve Kürt halkının kimliği olmadan hiçbir hayat bizim için değerli değildir" dedi.

-Biden ve Erdoğan NATO Zirvesinin gerçekleştiği Brüksel’de ikili bir görüşme yaptı. Prof. Dr. Cengiz Aktar’a göre Biden’ın aylar sonra yapılan ilk görüşmede, bu yöntemi seçme sebebi meseleleri heyetler olmadan rahatlıkla söyleyebilmek.

-Karayip adalarından Hollanda topraklarına bağlı olan Saint-Eustache adasında, kölelere ait bir mezarlık bulundu. Mezarlığın bulunması, adada yaşayanların geçmişlerini öğrenmelerine imkan sağlayabilir.

-Peru’da 6 Haziran’da yapılan seçim sonuçlarına göre sosyalist aday Pedro Castillo oyların %50,1’ini aldı. Castillo’yu oyların %49,9’unu alan Keiko Fujimori takip ediyor.