GÜNDEM 26 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme talebinin karşılanmasının hukuk devletinin gereği olduğunu söyleyen 782 avukat ve hukukçu yayınladıkları imza kampanyasıyla, “Hukukun uygulanmasını talep en temel yurttaşlık hak ve görevidir” dedi.

-TJK-E ve KCDK-E’nin Fransa’nın Strasbourg kentinde “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, Zap, Metina. Dem dema Azadiye" şiarı ile düzenlediği oturma eylem itakip edilecek.

-Kasım Engin’in şahadet yıldönümüne ilişkin açıklama yapan PKK Merkez Komitesi “Kasım Engin yoldaş, Hakilerle başlayan, Mazlum, Kemal, Hayri ve Saralarla devam eden, Agit ve Zilanlarla doruğa ulaşan Apocu kahramanlık çizgisinin en temel bir halkasını oluşturuyor” dedi.

-HDP'li Ümit Dede, Soylu’nun göreve geldiği günden bu yana işkence yaşanmadığına ilişkin açıklamasının gerçeklerden uzak olduğunu belirterek,"2 köylü helikopterden atıldığında Soylu İçişleri Bakanı değil miydi" diye sordu.

-Efrîn Êzidîler Birliği Eşbaşkanı Mustafa Nebo, Şengal’de DAİŞ’in soykırımını tanıyan BM ve Avrupa’nın, Türk devletinin Rojava’daki soykırım siyasetine sessiz kalmasını eleştirdi.

-Türk devleti, Kıbrıs’ın kuzeyinde Kutlu Adalı’yı katletmeden iki yıl önce güneyinde Theofilos Georgiadis’i katletti. Georgiadis kimdi ve neden katledildi?

-Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını sürdüren Türk devleti dün sabah saatlerinde Metina bölgesinde bulunan Kanîmasi kentine bağlı Mîska köyünü bombaladı. Bombardıman sonrası kameralarımıza yansıyanlar…

-Van Büyükşehir Belediyesi'nde kayyumun atadığı bazı müdürlerin, iş başvurusu yapan kadınlara tacizde bulunduğu belirtiliyor.

-AB ve ABD’de etnik azınlıklara yönelik polisin uygulamaları ve ayrımcılığına ilişkin hazırlanan raporda baskıların arttığı belirtiliyor.