GÜNDEM 27 NİSAN 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Garê hezimetinden sonra tekrar Medya Savunma Alanlarına saldıran AKP'nin iktidarını kurtarmaya çalıştığını söyleyen Karasu, "Gerilla nasıl ki Zap'ta işgalcileri bozguna uğrattı ise bu saldırıda da tekrar bozguna uğratacaktır" dedi.

-1 Mayıs’ı değerlendiren PKK Yürütme Komitesi Üyesi  Kalkan, PKK’nin sosyal kesim olarak bir aydın, gençlik hareketi olarak doğup geliştiğini, partileştiğini, gerillalaştığını ve halklaştığını belirterek, “Bu bakımdan bir gençlik partisi, bir devrimci aydınlar partisi olma özelliğimiz de vardır” dedi.

-Kobanê Davasına ilişkin çok sayıda ülkede etkinlik düzenlenerek hem HDP’ye destek verildi hem de Kobanê’yi sahiplenme çağrısı yapıldı.

-Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, salgın tedbirlerinin çalışan işçileri kapsamadığı bir ortamda, 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanıp, kısıtlanamayacağının altını çizdi ve ekledi: “1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız.”

-Yaptıkları bir eylemle HDP ile dayanışma içinde olduklarını belirten AP’li milletvekilleri, Erdoğan rejiminin demokrasi, hukuk üstünlüğü ve özgürlükleri ayaklar altına aldığına dikkat çekti.

-1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’na ilişkin açıklama yapan ADGB, “Kapitalizmin tüm kriz dönemlerinde olduğu gibi bu krizin de faturası, işçi sınıfına, emekçilere, kadınlara, gençlere, göçmenlere, mültecilere kısacası tüm ezilen halka ödettirmek istemekte” dedi.

-Son bir yıldır Avrupa‘ya geçişlerde en önemli göç yolu olan Kanarya Adaları açıklarında meydana gelen tekne faciasında en az 17 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı.

-Almanya’da yapılan incelemeler, aradan geçen 35 yıla rağmen Çernobil’den kalma radyoaktivitenin izlerinin onlarca yıl daha görüleceğini gösteriyor.

-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Çekya’da ‘terörist saldırı’ düzenlediğine dair iddiaları ‘saçmalık’ olarak nitelendirdi.

-Halen yürürlükte olan barış anlaşmasına rağmen iç çatışmaların giderek arttığı Kolombiya’da on binlerce kişinin yerlerinden edildiği bildiriliyor.