GÜNDEM 28 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Kürt siyasetçi Mehmet Emîn Pencewînî, Erdoğan’ın Kürdistan’daki petrol sahalarına el koyup PKK’nin tasfiyesiyle hayalini kurduğu sınırları oluşturmak istediğini, ancak başaramayacağını söyledi.

-İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, tecrit ve açlık grevlerinin ülke gündeminin ilk maddesi olması gerektiğini belirterek, bir barış ve demokrasi konferansı yapılması önerisinde bulundu.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kırılması, fiziki özgürlüğü ve cezaevlerindeki hak ihlallerinin son bulması için İsveç'te politikacı ve sanatçılar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterine mektup gönderdi.

-“Günlerimiz, yemek-ekmek yamak, çamaşır yıkamak, şehitleri gömmek, yaralılara bakmak, elbiseleri kurutup cephelere ulaştırmanın koşuşturmacasıyla geçiyordu ama bir gün ‘yorulduk’ dediğimizi hatırlamıyorum.”

-BM, daha önce sessiz kaldığı Sri Lanka’da Tamil halkı ve gerillalarından on binlerce kişinin katledildiği 2008-2009’daki savaştaki insanlık suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce (UCM) yargılanmasını istedi.

-Kürdistan ve Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz gün geçtikçe daha da derinleşiyor. Kriz bu sefer peynir, tereyağı ve süt gibi temel besin ürünlerini vurdu.

-Kadına yönelik her türlü şiddetin yaşandığı İran rejiminde kadınlar her gün katlediliyor ve sessizce toprağa gömülüyor. Kimse katledilen kadınların ne adlarını ne de çığlıklarını duyuyor.

-HDP’nin eski Eşbaşkanı Demirtaş’ın serbest