GÜNDEM 29 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-YJA STAR, 11 ayda 110 özgün eylem yaptı. Bu eylemler ve çatışmalar sonucu 3 kontra ile 316 Türk askeri öldürüldü, 28’i yaralandı. YJA STAR, bu dönemde 112 şehit verdi.

-PAJK Koordinasyon Üyesi Ronahî Serhad, kadınların, erkek egemenlikli bir dünya gerçeğinde kendine yetecek kadar bir alan açma hedefini aştığını; kadın eksenli dünya gerçeğine yöneldiğini söyledi.

-2011 yılında çocuklarını savaş uçaklarının attığı bombalarla kaybeden Roboskîli aileler, katliamdan önceki ve sonraki yaşamlalarını anlattılar. Aileler, katliamdan sonra hiçbir şeyin tadının tuzunun olmadığını vurguladırlar.

-MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, STK’lara kayyum atamanın yolunu açan yasanın, sivil toplumculuğu da baskı altına almak için yapıldığını ifade ediyor.

-Savcı Kiraz’ın öldürülmesi davasında, müvekkili Murat Canım hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını bir hukuk cinayeti olarak tanımlayan avukat Ercan Kanar, bu cezayı sadece beyanlarını geri çeken bir itirafçıya dayandıran mahkemenin bir başka dosyada verilen ve Canım’ı aklayan bir gizli tanık ifadesini ise hiç dikkate almadığına dikkat çekti.

-Avrupa Demokratik Güç Birliği (DGB), HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

-Sudan başsavcısı, Hartum’da bir sivili kaçırıp işkence yaptıklarından şüphe edilen bir paramiliter gücün birçok sorumlusu hakkında tutuklama kararı çıkardı.

-Britanya’da faaliyet gösteren Christian Aid adlı kuruluşun yayınladığı rapora göre, son yıllarda artan doğal afetlerin sadece onu bu yıl 13 milyonu aşkın kişiyi yerlerinden etti.

-Britanya’nın AB ile vardığı Brexit anlaşması ardından karşılıklı olarak ülke vatandaşları ile buralarda yaşayan göçmenlerin uyması gereken bazı kurallar da devreye giriyor.