GÜNDEM 29 MAYIS 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devletinin Medya Savunma Alanları’ndan Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları takip edilecek.

-Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Brüksel’de düzenlencek eylem takip edilecek.

-Hukukçu Serdar Çelebi, hükümeti Türkiye’nin çıkmaza sokan tecrit politikalarından vazgeçmeye çağırdı.

-Türk devletinin Kürt meselesini kirli ilişkileri örtmek için kullandığını söyleyen HDP MYK Üyesi Cengiz Çiçek, ortak siyasal mücadele ile demokratik çıkışı sağlamak gerektiğine dikkat çekti.

-Susurluk dönemindeki aktörlerin tekrar gündeme gelmesinin Türkiye’nin 1990’lı yıllara döndüğünün göstergesi olduğunu belirten Tarihçi yazar Erdoğan Aydın, Kürt sorunu çözülmediği müddetçe bu tip kirli ilişkilerin süreceği uyarısında bulundu.

-Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Amed Şubesi, Diyarbakır Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği Türkiye İnsan Hakları Vakfı Amed Temsilciliği 83 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın cezasının infazı için yapılan başvurunun takipçisi olacaklarını belirtti.

-2011 yılında Amsterdam’da tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yuman Kürt sanatçı Hozan Zinar, dillerden düşmeyen şarkıların yaratıcısı olarak hafızalardaki yerini aldı.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akıbetini sormak için eylem yapacak.

-Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri, Ortak Tarım Politikası’nda (PAC) 2023-2027 yılları için bir anlaşmaya varamadı.

-Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Goma kentinde, Nyirangongo yanardağının aktifleşmesi ile birlikte, tahliye edilen insan sayısı 400 bini aştı.

-Dünya Sağlık Örgütü’ne üye ülkeler, taciz ve tecavüz vakalarını gerekli mercilere bildirmediği gerekçesiyle uyardı ve izah talebinde bulundu.

-İspanya’da postanenin ırkçılığa karşı hazırladığı posta pulları “ırkçılık” suçlaması ile karşı karşıya.