Gazetecilerin davasına Perşembe günü devam edilecek

Gazetecilerin davasına Perşembe günü devam edilecek

Gazetecilerin yargılandığı davanın 3. Duruşmasının 2. günü iddianamenin okunması ile devam etti. İddianamede DİHA muhabirlerinin yaptığı haberlerin "örgütsel faaliyet" olarak değerlendirilmesi dikkat çekti. 

20 Aralık 2011 tarihinde Kürt basın kurumlarında çalışan gazetecilere dönük operasyon ardından haklarında dava 33'ü tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı davanın duruşması, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Silivri Ceza İnfaz Kurumu Kampusu'nda bulunan duruşma salonunda görülen davanın üçüncü duruşmasının ikinci oturumu sona erdi. Sabah saatlerinde hastaneye giden tutuklu gazeteci Nahide Ermiş, öğle saatlerinde duruşmaya katılırken, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da duruşmayı izledi. 

İddianamenin bugün okunan bölümlerinde DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Sadık Topaloğlu ve Nilgün Yıldız'ın haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri ve DİHA mahreciyle yapılan haberleri okundu. Muhabirlerin yaptığı haberler, "örgüt faaliyeti" olarak iddianamede yer alırken, "Bu haberleri bağımsız bir gazetecinin yapması mümkün değil" değerlendirmesi dikkat çekti. DİHA Yazı İşleri Müdürü Fatma Koçak hakkında iddianamede yer alan bölümlerde telefondan verilen haber istihbaratları "örgüt faaliyeti" olarak gösterilirken, ANF muhabiri İsmail Yıldız'ın asker ve polisler tarafından katledilen çocuklarla ilgili hazırladığı bir yazı için "Devlet foseptik çukuruna benzetilerek hakaret edildiği" değerlendirmesinde bulunuldu. Okunan telefon görüşmeleri ve savcının iddianamede haberler hakkında yaptığı değerlendirmeler, salonda gülüşmelere neden oldu. 

Duruşma, iddianamenin 693'üncü sayfasına kadar okunması ile sona erdi. Mahkeme heyeti yarın açık görüş günü olduğu için duruşmayı, Perşembe gününe erteledi.