Günün öne çıkan haberleri

13 Ekim 2018, saat 19.00: ANF'de günün öne çıkan haberlerini derledik...

PAJK Zindan Komitesi Üyesi Eylem Kasım, Türkiye’nin halklar açısından açık, tutsaklar açısından ise kapalı cezaevine dönüştüğünü belirterek, bunun herkes tarafından görülmesi gerektiğini söyledi.

ABD’nin bir çok eyaletini vuran Michael kasırgası büyük bir yıkıma yol açarken, ölü sayısının 13’e ulaştığı bildirildi.

Kendine has tarzıyla adından söz ettiren yönetmen Yorgos Lanthimos, ’The Favourite’ ile kendi sinema dilini epey değiştiriyor.

İsviçre, hem Türkiye sınırları içerisindeki çatışmalı ortamı hem de bölgenin içinde bulunduğu durum nedeniyle Türkiye’ye yaptığı savaş malzemesi satışının bir kısmını durdurdu.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney, Amed merkezli operasyonlarda gözaltına alınanların çoğunun kadın olmasının tesadüf olmadığına dikkat çekti. Güney, iktidarın kadın iradesinden korktuğunu belirtti.

Tüm dünyada yapay zekanın insanların işlerini elinden elip almayacağına dair endişe sürerken, Amazon adlı şirketin kullandığı yapay zeka ürünlerinin kadınlara yönelik ayrımcılık yaptığı ortaya çıktı.

Milliyetçi ve kadın düşmanı popülist siyasetçilerin güçlenmeye devam ettiği Avrupa ülkelerinde farklı meslek gruplarından yüzlerce kadın tarafından kadınların kürtaj hakkının korunmasına yönelik manifesto yayınlandı.

Van’da siyasi soykırım operasyonları kapsamında gözaltına alınan 3’ü muhtar 15 kişi tutuklandı.

KCDK-E, Almanya'da 'yanlışlıkla' tutuklanan ve yangında yaşamını yitiren Kürt genci Amed Ahmed'in ölümüne Kürt karşıtlığının yol açtığını belirtti.

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, gerilla güçlerinin 10 Ekim günü Çukurca’da gerçekleştirdiği eylemin ‘dönemin tarz ve taktiğine uygun başarılı bir eylem’ olarak tanımladı.

Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hak ihlallerinin arttığı öğrenildi. Kadın tutsaklara kelepçeli muayene dayatıldığı, haklarının kısıtlandığı ve ırkçı marşlar dinletildiği belirtildi.

3.5 milyar yıl kadar sonra ise günümüzden yüzde 40 daha fazla enerji yayan Güneş nedeniyle Dünyamız artık bugün cehennem olarak nitelendirdiğimiz Venüs gezegenine benzeyecek.

Amed merkezli siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınan 141 kişiden 25'i tutuklandı. 100'ü aşkın kişi ise 'adli kontrol şartı' ile serbest bırakıldı.

AGİT PA, gözaltı ve tutuklamalara tepki göstererek, "Seçim öncesi taciz ve gözaltılara son verilmeli. Türkiye'nin güvenlik kaygıları, muhaliflerin hedef alınması yönünde suistimal edilmemelidir" dedi.

YPG Basın Merkezi, 12 Ekim günü Efrin’in Xezawiyê köyü ve Nebî Hûrî kalesi civarında düzenlenen iki farklı eylemin sonuçlarını açıkladı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Fırat Nehri’nin doğusunda DAİŞ çetelerine karşı yürütülen operasyonda son 24 saatte 105 çete mensubunun öldürüldüğünü açıkladı.

HDP Dersim kongresinde konuşan Grup Başkanvekili Ayhan Erdoğan’ın sözlerine tepki göstererek, "El Kaide'ye gelince siyasi çözüm iyi bir şey, Kürtlere gelince bir tek ölüm görebiliyor. Cumhurbaşkanı değil sanki mezarlık bekçisi" dedi.

Devrimci Gençlik Hareketi (DGH) ve Devrimci Genç Kadın Hareketi (DGKH), Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunu kınamak amacıyla 13 eylem gerçekleştirdiklerini duyurdu.

 

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, Brunson'un tahliyesi üzerine, "Türkiye vatandaşları için işkencehanelere dönüşen cezaevleri, Türk dış politikasının yürütüldüğü birer merkez üs haline gelmiştir" dedi.