Gülsuyu Raporu: Çeteleri devlet koruyor
Gülsuyu Raporu: Çeteleri devlet koruyor
Gülsuyu Raporu: Çeteleri devlet koruyor
İHD İstanbul Şubesi'nin bugün açıkladığı "Gülsuyu Raporu"na göre, halk, çetelerin devlet tarafından korunup kollandığı konusunda hem fikir. Halk, gelecek ve can güvenliklerinden kaygılı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Gülsuyu'nda çete saldırılarının ardından mahalle halkı, saldırılarda yaralananlar ve görgü tanıklarıyla yaptığı görüşme ve gözlemlere ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
Şube Başkanı Ümit Efe tarafından dernek binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan raporda, devam eden saldırılara dikkat çekildi, yaşananlara devlet yetkililerinin seyirci kaldığı vurgulandı. Raporda "Hasan Ferit Gedik'in ölümü göz göre göre geldi" yorumu yapıldı.
2009 yılından bu yana mahallede çetelerin artığı ve halkın tehdit edildiğine yer verildi. Mahallenin "Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında ranta açılmasının yanı sıra çocuk pornosu, uyuşturucu, fuhuş gibi faaliyetlerin yaygınlaştırılmak istendiği belirtildi.
Saldırıların yaşandığı beş ayrı yerde MOBESE kameralarının olduğu, ancak yetkililerin kameraların çalışmadığını iddia ettiği belirten raporda, kadınların yaşadığı tacizlere de dikkat çekildi.
Efe, gözlem ve görüşme yaptıkları sırada kendilerinin de can güvenliği riski yaşadıklarını, motosikletli kişiler tarafından takip edildiklerini anlattı.
TESPİTLER
Raporda yer alan gözlem ve talepler şöyle:
"Mahallede etkin ve yaygın bir soruşturma süreci başlatılarak organize silahlı saldırganlar çeteler ve bu çetelerle dire veya dolaylı ilişkileri olanlar, silahlı, silahsız şiddet ve saldırı uygulayanlar ve tüm suçluları derhal yargı önüne çıkartılmalı, delillerin karartılmasının önlenmesi için gerekli tüm girişimler yapılmalıdır.
Bu mahallede oluşturulan sivil inisiyatifler ve mahalle halkı sürece katılmalı; görüşleri dinlenmeli, önerileri önemsenmelidir.
Kentsel dönüşüm projeleri, kentin yoksul mahallelerinin yaşanılmaz hale getirileceği şiddet uygulayanların, suç örgütlerinin cirit attırıldığı alanlar haline getirildiği bir süreç olarak sürdürülmemeli ve bu saldırganlar ve çeteciler siyasal zihniyet terk edilmelidir.
Halkın canını, malını, değerlerini kirleten, yok eden saldırgan çeteler ve onları besleyen, büyütenler tespit edilmeli ve halkın vicdanını rahatlatacak ve huzur getirecek bir ortam sağlanmalıdır.
Acilen daha fazla insan yaşamını yitirmeden ve zarar görmeden gerekli tüm tedbirler alınmalıdır.
Başta Hasan Ferit Gedik'i öldürenler olmak üzere, silahlı saldırıda bulunanlar yakalanarak cezalandırılmalıdır.
Polis, politik muhaliflere ve halka karşı kullandığı şiddeti ve saldırgan tutumunu terk etmeli ve antidemokratik uygulamalardan vazgeçmelidir.
Gülsuyu halkının güven ve huzur içerisinde yaşayacağı bir ortama kavuşması sağlanmalıdır."