Gülüm: Bir gün mutlaka Roboski’nin hesabı sorulacak!

İstanbul’da yapılan Roboski anmasında söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, “Zannetmesinler ki işledikleri bu suçlar yanlarına kâr kalacak. Bugün koltuklarında rahat oturuyor olabilirler ama yarın mutlaka ama mutlaka bunun hesabı sorulacak” dedi.

İnsan Hakları Derneği ( İHD), Roboski katliamının 9’uncu yıl dönümünde yaşamını çoğu çocuk 34 Kürt genci için anma etkinliği düzenledi.

Taksim Çukurluçeşme ‘de bulunan İHD binası önünde yapılan anmaya, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.

9 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN KİMSE YARGI ÖNÜNE ÇIKARTILMADI

Katledilen gençlerin fotoğraflarının taşındığı ve “Roboski 9. Yıl Adalet ” yazılı pankartın açıldığı anmada, açıklama İHD İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Gülseren Yoleri okudu.

9 yıl önce bugün; Roboski'de, 19'u çocuk 34 sivil insanın katledildiğini hatırlatan Yoleri, evlerinin geçimini sağlamak için mecbur bırakıldıkları sınır ötesi ticari faaliyetten dönerlerken, TSK’ya ait savaş uçakları tarafından katırları ile birlikte katledildiğini anımsattı.

Dönüş yolunda Türk askeri tarafından sınırda beklemeye mecbur bırakan köylülerin, bir saat içinde iki kez bombalanarak katledildiğini vurgulayan Yoleri, yaşamını yitiren ve yaralanan köylülere yardım gitmesi ve olayın kamuoyunda duyurulması da engellenerek katliamın üstünün örtülmeye çalışıldığını belirtti.

Yoleri, katliamdan 9 yıl geçmesine rağmen ne "emri ben verdim" diyen dönemin başbakanın, ne göz göre göre insanların üzerine bomba yağdıran pilotlar ve amirleri yargı önüne çıkartıldığını gibi, Diyarbakır Savcılığı’na Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na nakledilen soruşturmanın 2014 tarihinde takipsizlik kararı verilerek kapatıldığını hatırlattı.

KATLİAM EL BİRLİĞİYLE CEZASIZLIK ZIRHIYLA ÖRTÜLDÜ!

Anayasa Mahkemesi'ne taşınan dosyanın hakkında 24 Şubat 2015 tarihinde eksik evrak gerekçesi ile ret kararı verildiğini belirten Yoleri, 22 Ağustos 2016 tarihinde başvurulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ise “Belgelerin geç sunuldu” gerekçesi öne sürülerek başvurular kabul etmemesiyle bir katliamın üzeri hem de el birliği yapılarak, cezasızlık zırhıyla örtüldüğüne dikkat çekti.

“Ülkede yaşayan herkesin can güvenliğinden sorumlu olan devletin çoğu çocuk 34 insanı canını aldı ama hesap vermekten kaçtı” vurgusunda bulunan Yoleri, şunları ekledi: “Roboskili aileler acılarına tutunup adalet ararken, kan parası verilerek susturulmak istendiler. Acılarını kan parası ile değişmeyen ve adalet aramaya devam eden Roboski'liler sistematik saldırıların, baskıların hedefi haline getirildiler.”

ADALET SAĞLANINCAYA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ!

Roboskililer, 29 Mayıs 2016 tarihinde bir kez daha TKS tarafından aynı yer ve aynı saatte havan topuyla vurulduğuna dikkat çeken Yoleri, bu saldırıda Vedat Encü ve Yılmaz Encü can verdiğini, 3 kişi de yaralandığını söyledi.

Yoleri, Roboski ve Gülyazılı'lılarin korucu olmayı reddettikleri ve adalet arayışında ısrar ettikleri için bir kez daha cezalandırıldığını kaydetti.

Katilleri yargı önüne çıkarmak için uğraşan insan hakları savunucusu ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde öldürüldüğünü hatırlatan Yoleri, şunları kaydetti:

“Adalet ancak hakikatin üzerine inşa edilebilir. Faillerin ve sorumluların yargılanmadığı, hakikatlerin gizlendiği, karanlıkta kaldığı bir yerde adaletten söz edilemez. Hakikat ve Adalet; Roboski ve tüm katliamlar, tüm insanlığa karşı suçlar için ortak talebimizdir. Tüm katliamların failleri ve sorumluları yargılanıncaya, adalet sağlanıncaya kadar, insan hakları savunucuları olarak hakikat ve adalet mücadelemiz devam edecek.”

GÜLÜM: İKTİDARIN KÜRT DÜŞMANI SİYASETİ SÜRÜYOR!

Açıklamanın ardından söz alan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, Roboski’nin 34 canın, 34 Kürt gencin savaş uçaklarıyla katledildiği günün adı olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı.

İktidarın Kürt düşmanı politikalarının çocuk katli ve helikopterden atılan, insanların sokak ortasında öldürülmesiyle sürdüğünü vurgulayan Gülüm, “İşlenen bu suçlar Kürt düşmanı siyasetinin nasıl bugüne kadar derinleşerek geldiğini gösteriyor. Ve bütün bu suçlar maalesef bu ülkede cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Tek bir kişi yargılanmadı Roboski katliamında, sorumlular açığa çıkartılmadı; bu failler bir gün bile yargı yüzü görmedi” dedi.

ZANNETMESİNLER Kİ YANLARINA KÂR KALACAK!

Gülüm, tüm belgeler ve raporlar bu katliamın bile bile işlediğine işaret ederken, tek bir sorumlunun olmaması Türkiye ‘de yargının ne durumda olduğunun gösterdiğini kaydetti. Kürt düşmanı siyasetin ülke içinde ve dışında hız kesmeden devam ettiğini hatırlatan Gülüm, ama bu siyasete karşı Kürt halkının ve direnenlerin mücadelesinin de yer yerde sürdüğünü vurguladı. Gülüm şunları kaydetti: “Zannetmesinler ki işledikleri bu suçlar yanlarına kâr kalacak; bir gün adalet, eşitlik ve özgürlük geldiğinde o zaman bunların hepsinin hesabı sorulacak ve yargı önünde herkes alması gereken cezayı alacak. Bugün koltuklarında rahat oturuyor olabilirler ama yarın mutlaka ama mutlaka bunun hesabı sorulacak.”