GÜNDEM 30 EYLÜL 2014

GÜNDEM 30 EYLÜL 2014

-KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, Türk devletinin DAİŞ çetelerinin eli ile Kürtleri ezmek istediğini belirterek bunun ardından tampon bölge oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi. Ok, Rojava ve Kobanê üzerindeki Türk devletinin politikalarının çözüm sürecinin kaderini belirleyeceğini söyledi.

-DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarının ardından başlayan direniş ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Kobanê’nin karşısındaki Suruç’ta bugün sınırdaki DAİŞ faaliyetlerini engellemek için gerçekleştirilen nöbet eylemi sürecek

- HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Suruç’a geliyor. Demirtaş’ın sınır hattındaki direniş nöbetindeki yurttaşları ziyaret etmesi bekleniyor. 

-Avrupa’nın birçok merkezinde DAİŞ çetelerinin saldırıları düzenlenecek eylemlerle protesto edilecek.

-Suriye’deki DAİŞ hedeflerinin ABD’nin öncülük ettiği koalisyonu vurmasının ardından yaşanan gelişmeler takip edilecek.

- Alman insan hakları savunucuları ve akademisyenlerden oluşan heyet Rojava'daki izlenimlerini Berlin'de düzenleyecekleri basın toplantısıyla anlatacaklar.

-Kobane’ye saldıran DAİŞ faşizmine karşı Türkiye’nin iki yüzlü politikası dikkatlerden kaçmıyor. Alman Berliner Zeitung gazetesi, Türkiye’nin DAİŞ politikasının kökeninde Rojava’daki toplum modelinin Kuzey Kürdistan’a yansımasından duyulan korku olduğunu ve Kürtlerin bölgedeki en güçlü ‘tampon’ olduğunu yazdı.

- Almanya merkezli hava yolu şirketi Lufthansa'nın uzun uçuş pilotları greve gidiyor

- Sudan kökenli İngiliz işadamı Mo İbrahim tarafından kendi adıyla faaliyet gösteren vakfın araştırmasında, 52 Afrika devletinin hükümet politikalarındaki değişimler incelendi. Araştırma kapsamında hükümetlerin güvenlik ve hukuk devleti, insan hakları, kalkınma ve ekonomik imkanlar gibi dört alandaki politikalarına not verildi.

- Almanya’nın Nordrhein-Westfalen eyaletine bağlı Burbach kentindeki mülteci yurdundaki özel güvenlik şirketi elemanlarının bir mülteciye yaptığı işkenceler gündemden düşmüyor. İşkence yapan özel güvenlik şirketi European Homecare’in daha önce Avusturya’da da ölüm ve tecavüz olayları ile gündeme geldiği ve ucuz hizmetler sunması nedeniyle tercih edildiği ortaya çıktı.