'Hakikatimizle olan randevumuzu gerçekleştireceğiz'
'Hakikatimizle olan randevumuzu gerçekleştireceğiz'
'Hakikatimizle olan randevumuzu gerçekleştireceğiz'
Amed'de devam eden "Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı" ikinci gününde de Kürdistan'daki kadın, gençlik, aile, ekoloji, faili meçhul, kayıplar gibi birçok soruna dair sunumlar yapılırken, "Hakikatimizle olan randevumuzu gerçekleştireceğiz" mesajı da dikkat çekti.
Amed Liluz Otel'de ikinci gün programıyla devam eden "Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı"na katılan delegeler, Kürdistan'daki toplumsal, ekonomik, politik, kültürel sorunlara ilişkin sunumlar yapıyor. Oturumlardaki farklı yapıların ortaya koyduğu sunumlar, eleştiriler, öneriler, düşünceler konferansın içeriğini de o denli zenginleştiriyor. Ayrıca devlet ile yürütülen müzakerelerin de Kürt halkının toplumsal sorunlarının göz önünde bulundurularak yapılması yönünde yaklaşımlar da dikkat çekiyor.
Sunumlarda ya da değerlendirmelerde kadın ve gençlik sorunlarının enine boyuna ortaya konulmasında konferansta önemle dikkat çeken bir başka yön. Yapılan sunumlarda öne çıkan konular ve yaklaşımlar şöyle:
- Gençlere dönük fuhuş, hırsızlık, uyuşturucu, ajanlaştırma politikalarıyla sömürge olma hali dayatılıyor. Uyuşturucuya bağlanmış bir gençlik, sisteme de bağlanarak, reva görülene biat edilmesi hedefleniyor. Bunlar Kürdistan coğrafyasında bir amaç taşıyor.
- HES’lerden barajlara kadar bir yığın ekolojik ve toplumsal sorunda önümüzde duruyor.
- Tüm bu sömürgeci politikalara karşı örgütlenerek mücadele yürütülmeli. Kirli oyunlara karşı temiz toplum yaratmanın yolu da buradan geçiyor.
- Hakikatimizle olan randevumuzu gerçekleştireceğiz.
- Yaşadığımız süreçte çocuklarımız ölmüyor. Ölümlerle kaybetmeyeceğiz çocuklarımızı belki ama kendi kültürünü, dilini, kimliğini öğrenmezse asıl o zaman kaybedeceğiz. Bu konuda daha fazla materyalle bilinçlendirme çalışması yapılmalı.
- Faili meçhuller ve kayıplar var. Kayıpları olan insanlar içindeki yara ve üzüntüyle yaşıyor. Bu konuda da Kürdistani oluşumların daha fazla çalışma yürütmesi gerekiyor.
- Kürdistan homojen bir yapıya sahip değil. Anarşisti, göç edeni, köylüsü, kentlisi, feministi, işçisi, işsizi, yoksulu, korucusu ve bunun gibi birçok farlı yapı var. Farklarımız var. Buradaki bileşende de bu fark mevcut. Bu nedenle Kürdistan’ı sömürmek isteyenlere karşı yürütülecek müzakereler buna göre yapılmalı.
- Kürdistan’da halen başlık parası, küçük yaşta evlilikler, namus adı altındaki cinayetler var. 9 yaşındaki bir çocuk okul önünde madde bulabiliyor. Madde bağımlılığı bu denli büyük bir soruna dönüştü. Bunlar da fark edilmeli. Bu sorunlar toplumu yozlaştırıyor. Bundan ötürü de siyasi partilerin sivil toplumla daha fazla koordine içinde olması gerek.
- Toplumsal sorunların çözümü noktasında da kendimizi sorgulamamız lazım. Aile içinde ne kadar demokrasi kültürü var? Çözüm aileden başlıyor, bu nedenle de buradan başlamak gerekiyor.
- Erkek egemenli bir yapının ötesinde kadının da üretime, yaşama daha fazla aktif katılımını sağlayacak, demokrasi kültürüyle buluşmasını sağlayacak çözümler gerekiyor.
- Kürdistani değerleri yükseltmenin yolu da bu demokrasi kültürünü kendimizden doğru sorgulamayla başlatarak hakim kılmaktan geçiyor.
Konferans, sunumlarla devam ediyor.