Hasta tutsak Mehmet Ali Çelebi toprağa verildi

Tahliye edildikten sonra hayatını kaybeden 70 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Ali Çelebi, İstanbul’da toprağa verildi.

Mehmet Ali Çelebi, 25 yıldır cezaevindeydi. Tutsak edildiği Sincan Cezaevi’nden ağır hastalıkları dolayısıyla 25 Ağustos günü serbest bırakılmıştı.

Çelebi, tedavi gördüğü hastanede 4 Eylül akşamı yaşamını yitirdi. Çelebi’nin cenazesi Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi morgundan alınarak, önce Küçükçekmece Mezarlıklar Müdürlüğü'ndeki gasilhaneye, ardından da Esenyurt'ta bulunan Erenler Cemevi'ne taşındı.

Cemevinde düzenlenen törene Çelebi'nin ailesi ve yakınlarının yanı sıra HDP’li bazı milletvekilleri, partinin il ve ilçe yöneticileri, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER) eşbaşkanları ve yöneticileri, Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Daha sonra Büyükçekmece Çakmaklı Mezarlığı’nda götürülen Çelebi’nin cenazesi, toprağa verildi. Tabuda sarı, kırmızı ve yeşil renkli puşi sarıldı.

Devin işlemlerinin tamamlanması ardından bir konuşma yapan MATUHAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik, ağır hasta tutukluların ATK raporlarına rağmen tahliye edilmeyerek ölüme terk edildiği tekisinde bulundu.

Çelebi’nin de ölümün kıyısında tahliye edildiğini ifade eden Çelik, Çelebi’nin uğruna 28 yıl cezaevinde geçirdiği mücadelesini ve bu uğurda yaşamlarını yitirenlerin hayallerini gerçekleştirene kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı hasta tutsakların bir devlet politikası olarak ölüme terk edildiklerini ifade etti.

Avcı, “40 yıldır bu savaşı yürüten faşist bir devlet var. Ağır tecrit altında kalan yoldaşlarımız var. Bizim de bu mücadelede sorumluluklarımız var. Mehmet Ali Çelebi yoldaşımıza sözümüz olsun ki, uğruna mücadele ettiği özgür yaşamı inşa edecek, hayallerini gerçekleştireceğiz” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Çelebi’nin yaşamını faşizme karşı mücadeleye adadığını belirterek, mücadeleyi mutlaka özgür ve adil bir sistemle taçlandıracaklarını söyledi.

Çelebi için 6 Eylül Pazartesi günü saat 11.00 ile 17.00 arasında HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasında taziye kurulacak.