Hasta tutsaklar Demir ve Özçelik için çağrı

Hasta tutsaklar Nail Demir ve Kemal Özçelik'in durumunun ağır olduğuna dikkat çekilen eylemlerde, hasta tutsakların özgürlüğü haykırıldı.

 

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 407’nci haftasında Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Nail Demir’in durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde, “Tedavi haktır, engellenemez ve hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı.
 
İHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Seylan, hasta tutsak Demir’in 29 yıldır cezaevinde olduğunu belirtti. Demir’in 28 yaşında tutuklandığını ve 29 yılda Mersin, Malatya, Çankırı, tekrar Malatya, Kocaeli, Bandırma ve Ermenek cezaevlerinde tutulduğunu anlatan Seylan, “Nail Demir yaklaşık 3 yıldır da Afyon 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. Nail Demir’in, 29 yıllık uzun cezaevi süresi boyunca ağır ve kronik hastalıkları ortaya çıkmıştır. Nail Demir’in her iki böbreğinde iltihap olmasından kaynaklı olarak çok sorunlar yaşamaktadır. Prostat hastalığı bulunmaktadır ve bu hastalığından kaynaklı da sıkıntı çekiyor” dedi.
 
Ağır hastalıklarından biri olarak 5 yıl önce kendisine kolon kanseri teşhisi konulduğuna vurgu yapan Seylan, şunları söyledi:

"26 yıl boyunca ailesini yılda ancak bir kez görebiliyor. Bunlara rağmen şu anda bulunduğu Afyon Cezaevinde ailesine yakın yerlere 2 kez sevk talep etmesine rağmen bu talep kabul edilmiyor."

Nail Demir’in ağırlaşan ve yaşamını zorlaştıran hastalıkları için tetkik ve tedavilerinin kesintisiz olarak yapılması gerektiğini dile getiren Seylan, “Bu süre zarfında ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılabilmesi için infazının ertelenmesini talep ediyoruz. Ayrıca tutukluların ailelerinden uzak olmalarının sağlıklarını ve psikolojilerini de olumsuz etkilemesi ve ailelerinin de zorluklar yaşaması, görüşlere gidememesi nedeniyle sevk taleplerinin kabul edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 535’incisini dernek binasının önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki hasta tutsak Kemal Özçelik'in sağlık durumuna dikkat çekildi.

Bu haftaki açıklamayı İHD Şube Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran yaptı.
 
Hasta tutsak Kemal Özçelik’in (65) durumuna dikkat çeken Onaran, Özçelik’in yaşadığı sağlık sorunlarını şöyle sıraladı: “İleri derecede kalp yetmezliği, hipertansiyon, diyabet, göz damarlarındaki tıkanıklığa bağlı görme kaybı,  yaygın ödem, solunum yetmezliği, unutkanlık, böbreklerde fonksiyon kaybı ve taş, vücutta yaygın ve sürekli ağrı, yürüme ve uyuma güçlüğü gibi ciddi problemler yaşamakta, düzenli ilaç kullanmamakta, mevcut hastalıkları nedeniyle düzenli tedavi, bakım ve kontrol altında tutulması gerekmektedir.”
 
Onaran, şunları ifade etti:

“Özçelik, 2003 yılında geçirdiği ağır kalp krizinin ardından bypass ameliyatı geçirmiş ve 3 damarı değiştirilmiştir. Yakın zamanda yapılan muayenesinde ise kalbinin kan pompalamakta daha fazla zorlandığı belirlenmiş, gelişen dolaşım bozukluğunun da etkisi ile vücutta yaygın ödem oluşmuştur. Akciğerlerinde su toplanmasına bağlı olarak ayrıca nefes almakta,  uyumakta ve yatmakta da zorlanmaktadır. Özçelik, akciğerlerinin su toplamasına bağlı nefes darlığı nedeniyle yatamadığından sandalyede oturarak uyumaya çalışmaktadır. Ayrıca, Özçelik koltuk değneği veya bir kişinin yardımı olmadan yürüyememekte, kaldığı hücrede merdivenleri inip çıkmada zorluk yaşamaktadır. Özçelik, hastalıklarına bağlı rahatsızlıkları nedeniyle tek başına kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır."