Hasta tutsakların durumu ağır, kamuoyuna çağrı yapıldı

Ankara ve İstanbul'da, hasta tutsaklar Mehmet Emin Özkan, Zahit Özdemirli ve İsmet Günden’in durumuna dikkat çekildi, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 351’inci haftasında, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan kanser hastası M. Zahit Özdemirli’nin sağlık durumuna dikkat çekti. İnisiyatif tarafından yayımlanan videolu mesajda, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen konuştu.
Özdemirli’nin 2016 yılından beri tutuklu olduğunu anlatan Çevirmen, Özdemirli’ye 2019 yılının sonlarında Adana Şehir Hastanesi’nde alınan biyopsi sonucuna göre ameliyat edileceği söylendiğini ancak Covid-19 salgını araya girince tedavilerine ara verildiğini belirten Çevirmen, “Günü birlik Elbistan-Adana arası 750 kilometre ring araçlarında elleri kelepçeli bir şekilde götürülüp getirildi” dedi.
Israrların sonucunda yarım kalan tedavisine tekrar başlandığını aktaran Çevirmen, “Ocak ayında mevcut kitleden iki defa ameliyat oldu, ilk biyopsi sonucunun temiz çıkmasına rağmen ikincisinde lenfoma kanseri teşhisi konuldu ve onkoloji bölümüne sevk edildi" diye belirtti.
Özdemirli’nin 12 Nisan’da kemoterapi aldığını dile getiren Çevirmen, kemoterapi gördüğü odada 3 asker görevlendirilmiş olmasına rağmen en az 5 saat elleri kelepçelenmiş bir şekilde tutulduğunu belirtti.
Çevirmen, Özdemirli’nin derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

 
İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta gerçekleştirdiği “F Oturumu” toplantısının 479'uncusunu koronavirüs nedeniyle online olarak yaptı. Bu haftaki açıklamada Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın (83) durumuna değinildi.
Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, Özkan’ın 25 yıldır tutuklu bulunduğunu belirterek, bugüne kadar 5 defa kalp krizi geçirdiğini, kalp, tansiyon, guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve  görme  yetilerinde ciddi azalma, hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunduğunu söyledi.
Şahin, yaşamını tek başına sürdüremeyen Özkan hakkında, yüzde 87 engelli raporu verildiğini hatırlatarak, "Özkan hakkında cezaevinde kalamaz raporu verilmiş olmasına rağmen, halen tahliye edilmemiştir. İnfaz ertelemesi talepleri ise Adli Tıp Kurumu tarafından verilen ‘cezaevinde kalabilir’ raporlarıyla engellenmektedir" dedi.
Özkan'ın tedavi için gittiği hastanede yatağa kelepçelenerek tedavi edilmesine tepki gösteren Şahin, bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulundu.


İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsak İsmet Günden’in durumuna dikkati çekti. Online yapılan açıklamayı dernek yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. Günden’in Buca Kırıklar 2 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulduğunu belirten Çiçek, 66 yaşında olan Günden’in prostat, ileri derecede şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı, kalp-damar tıkanıklığı (tutuklandığından beri 2 defa anjiyo), böbrek yetmezliği, tansiyon, el ve ayaklarda ileri derecede titreme, göz rahatsızlıkları, kemiklerde sızı, kolesterol, bel fıtığı, kulaklarda cızırtı ve daha birçok farklı rahatsızlıkları olduğunu belirtti.
Çiçek, Günden’in bir an önce tahliye edilmesini istedi.