HDP 6-7 Eylül pogromuyla yüzleşmeye çağırdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 6-7 Eylül 1955 pogromunun yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, devleti yüzleşmeye, maddi ve manevi kayıpları tazmin etmeye çağırdı.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları yaptığı yazılı açıklamada, 1915’ten soykırımından kaçarak kurtulan Ermenilerin yurtlarına dönüşünün yasaklanması, 1936 Beyannamesi, Varlık Vergisi ve Vakıflar Kanunu gibi hayata geçirilen politikaların 6-7 Eylül Pogromu ile varlığını sürdürdüğüne dikkat çekti.

 Açıklamada, “Eski Özel Harp Dairesi Başkanı ve MGK Genel Sekreteri Sabri Yirmibeşoğlu ‘6-7 Eylül de bir Özel Harp işidir. Muhteşem bir örgütlenmeydi. Amacına da ulaştı’ sözleri; pogromun bir devlet politikası olarak hayata geçirildiğinin itirafı niteliğindedir” denildi.

Hatimoğulları, “Saldırı aynı zamanda toplumsal sorunları, siyasal ve ekonomik krizi gölgelemek için yönetenlerin her dönem nasıl ırkçılığı ve öteki düşmanlığını kullandığının çarpıcı bir örneğidir. Tıpkı bugün Kürtlere yönelik artan ırkçı saldırılarda olduğu gibi, nefret söylemleri / suçları farklı halklar ve inançlar üzerinde halen devam ediyor, hepimiz 6-7 Eylül’ü hala yaşıyoruz” diye belirtti.

 

6-7 Eylül Pogromu’nun şimdiye kadar resmi olarak kınanmadığını ve tazminat veya özür için herhangi bir adım atılmadığını hatırlatan Hatimoğulları,  “Eşit yurttaşlığı sağlamak, nefret ve ayrımcılıktan uzak bir geleceğin inşası ve toplumsal barışın sağlanması için bu ülkenin kadim halklarına dönük hayata geçirilen bu utançla yüzleşilmelidir” çağrısında bulundu.

Hatimoğulları, “Bu ülkede birlikte yaşamanın olmazsa olmazı olarak; faillerin ortaya çıkarılması, yaşanan can ve mal kayıplarının tespit edilmesi, mağdur olan kişilerin veya ailelerinin maddi ve manevi kayıplarının tazmin edilmesi elzemdir” diye ekledi.