HDP: Çelebi’nin ölümünden sorumlu olanlardan hesap soracağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “iyileşmesi imkansız hale geldikten sonra” tahliye edilen ve hayatını kaybeden tutsak Mehmet Ali Çelebi’nin ölümünden sorumlu olanlardan hukuk önünde hesap soracaklarını belirtti.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede yaptığı yazılı açıklamada, cezaevlerinde siyasi tutsaklar arasında artan ölümlere dikkat çekti.

Dede, “Hukuka aykırı olarak çıkarılan KHK’ler ve İnfaz Yasasında yapılan ayrımcı düzenlemelerle cezaevlerinde zulüm katlanılamaz boyutlara ulaşmış ve yaşamını kaybeden siyasi tutsakların sayısı her geçen gün artmaktadır” dedi.

YILIN BAŞINDAN BERİ EN AZ 60 TUTSAK HAYATINI KAYBETTİ

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Son dönemlerde siyasi tutsaklar adeta hukuk alanı dışına çıkarılmış, ahlak ve vicdan yoksunu cezaevi idareleri ve Adli Tıp Kurumu’nun insafına terk edilmişlerdir. Bu uygulamalar neticesinde  pandeminin ilk yılında tespit edilebilen yaklaşık 60 tutsak yaşamını kaybetmiştir. Son olarak, 28 yıldır cezaevinde devletin sorumluluğu altında bulunan Mehmet Ali Çelebi, tedavisi ve iyileşmesi imkansız hale geldikten sonra tahliye edilerek, siyasi iktidarın cezaevi politikalarının kurbanı olmuştur.

Hasta tutsakların beden ve ruh bütünlüklerinin korunarak tedavi edilmesi, yaşam hakkının korunması Türkiye’nin de taraf olduğu birçok sözleşme kapsamında koruma altına alınmıştır. Tutuklu ve hükümlülerin beden ve ruh sağlığının korunmaması, tedavi haklarının engellenmesi veya hakkın hiç tanınmaması, ağır hasta tutsakların alıkonulmaya devam ettirilmesi temel insan haklarından; yaşam hakkı ve işkence yasağının açıkça ihlalidir.

HESAP VERECEKLERİ GÜNE KADAR...

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu olarak; bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile birlikte bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hasta tutsakların tedavi olma ve yaşama hakkını savunmaya devam edeceğiz. Mehmet Ali Çelebi ve yaşamını kaybeden tutsakların sorumlusu olan ahlak ve vicdan yoksunu iktidar temsilcileri ile memurlarına karşı hukuk mücadelemizi, hesap verecekleri güne kadar kesintisiz olarak sürdüreceğimize dair sözümüzü bir kez daha yineliyoruz.”