HDP Şemdinli ve Esendere için olağanüstü itirazda bulundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Şemdinli ve Esendere’de 31 Mart yerel seçimlerinde usulsüz seçmen kayıtlarının incelenmesi ve seçimlerin yenilenmesi amacıyla YSK’ye olağanüstü itirazda bulundu.

HDP, seçimlerde küçük bir farkın olduğu Hakkari'nin Şemdinli ilçesi ile Yüksekova'nın Esendere beldesinde, usulsüzlük yapıldığını belirtiyor.

Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itirazda bulunan HDP, Şemdinli'de HDP'nin 3 bin 303 AKP'nin ise 3 bin 447 oy aldığı ve aradaki farkın 154 olduğunu hatırlattı.

İtiraz başvurusuna göre Şemdinli'de 8 ayrı adreste toplamda bin 976 seçmen kaydı tespit edildi. İlgili yerlere bildirilmesine rağmen itiraz süreçleri içerisinde, başvuruların kanunun öngördüğü biçimde incelenmeden karara bağlandığı ifade edildi.

Benzer durumun Esendere beldesi içinde geçerli olduğuna dikkat çeken HDP’ye göre, burada da 6 ayrı adreste 691 seçmen kaydı tespit edildi. Esendere seçimlerinde resmi sonuçlara göre AKP 915 oy alırken HDP ise 838 almıştı. Aradaki fark sadece 77 oydu.

ORGANİZELİ SEÇMEN KAYDIRMA

HDP’nin dilekçesinde, seçmen kaydırmanın organizeli bir şekilde yapıldığına tepki gösterdi: "İktidarın Şemdinli ve Esendere gibi küçük ilçe ve beldelerde seçimi kazanabilmek için kolluk kuvvetleri dahil bir çok seçmen taşıdığını seçmen kayıtlarında yaptığımız incelemelerde tespit ettik. Şemdinli’nin 24 Haziran seçmen sayısı göz önüne alındığında belediye seçimlerine yakın tarihlerde yapılan seçmen kaydırmalarının organizeli yapıldığını göstermektedir. Şemdinli'de adaylar arasındaki oy farkı 154'ten ibarettir. Dolayısıyla partimizce bu olağanüstü itiraz başvurusunda yer verdiğimiz hususlar seçimin sonucuna kesin derece müessir edecek durumlardır. Hukuka aykırılıkların giderilmesi halinde ve yeniden seçim kararı alınması durumunda seçim sonuçlarının değişme ihtimali oldukça yüksektir. Çünkü adaylar arasındaki oy farkı Şemdinli’de 154, Esendere beldesinde 77’den ibarettir. Dolayısıyla öncelikle söz konusu seçmen kayıtlarının gerçeğe uygun olup olmadığının araştırılması ve usulsüz seçmen kayıtlarının silinmesi neticesinde Şemdinli ve Esendere seçim bölgelerinde seçimlerin yenilenmesi gerekmektedir."