HDP'li Doğan'ı MİT mi kaçırdı?

MİT adına kaçırıldığı belirtilen HDP'li İkram Doğan, "Para teklif edildi, dağa gönderilmek istendim" dedi. İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "Kaçıranların söylediği gibi MİT mi yapıyor" diye sordu.

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde 29 Haziran’da kimliği belirsiz kişilerce kaçırılan ve ardından işkenceye uğrayan HDP Gençlik Meclisi Üyesi İkram Doğan, İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve İstanbul Gençlik Meclisi üyeleri katıldı.

'KAÇIRILMA VAKALARINDA BENZERLİK VAR'

Yoleri, 2016 yılından bu yana çok sayıda kaçırılma vakasının kamuoyuna yansıdığını belirtti. Yoleri, kaçırılma vakalarında ortak olan bazı yanların olduğunu vurgulayarak, “Bunlar özellikle polisin bilindik yöntemlerinin dışında bir yöntem olarak bu uygulamanın gerçekleştirildiği, siyah transportturlar olarak kamuoyunda tartışmaya başlandığı, bu aracın kaçırılma olaylarında kullanıldığı, kaçırılan insanların bilinmeyen yerlere götürüldüğü biliniyor” dedi.

'MİT Mİ KAÇIRIYOR?'

Kaçırılma olaylarına dair yapılan başvurularda bir sonuç alınmadığını söyleyen Yoleri, şunları ifade etti: “Kim kaçırıyor? Nereye götürüyor? Maalesef elle tutulur ortaya çıkmış bir sonuç yok. Bu kaçırılma olaylarında kaçıranların söylediği gibi MİT mi yapıyor? Bu nokta da resmi bir açıklama yapılmış değil. Bu olayların takibi noktasında en büyük problem kaçırılan kişilerin nerede tutulduğuna dair ya da kaçırılan kişilerin kimliklerine dair bilgilerin saptanamamasıdır. Çünkü kaçıranları göremiyor kişiler ve herhangi bir belge ve bilgiye ulaşılamıyor."

Bu tür vakalara dair BM’ye başvuruların yapıldığını hatırlatan Yoleri, Anayasa'da işkence yasağının olduğuna dikkat çekerek, kişi özgürlüğü ve güvenliğinin hem Anayasa'da hem de AİHS’de devletin taahhüt ettiği bir hak olduğunu söyledi. 

DOĞAN: DAĞA YOLLANMAK İSTENDİM!

HDP Gençlik Meclisi Üyesi İkram Doğan da yaşadıklarını anlattı. Doğan, kendini “MİT elemanları” olarak tanıtan kişilerce kaçırılarak, ormanlık bir alana götürüldüğünü, orada işkenceye uğradığını ve kendisine para teklif edilerek, dağa yollanmak istendiğini söyledi. Doğan, bu tür vakalara karşı gençleri örgütlemeye ve mücadele etmeye çağırdı.

KATIRCIOĞLU: İKTİDARIN ROLÜ VAR

Ardından konuşan HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise, bu tür vakaların artmasında iktidarın rolünün olduğunu dile getirerek, yargının kaçırılma olaylarına derhal müdahale etmesini, devlet adına konuştukları iddia edilen kişilerin kimler olduğunu bulmak zorunda olduğunu belirtti