HDP’lilerin Güney Amerika temasları sürüyor

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay ile HDP Amed Milletvekili Garo Paylan Arjantin’de bir dizi temasta bulundu. Görüşmelerde, Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırı tehditlerine karşı kampanya yürütüleceği belirtildi.

Mardin Milletvekili ve Amed Milletvekili Garo Paylan’dan oluşan HDP heyeti, Arjantin’deki temasları sürüyor.

"Türkiye'nin güncel durumda azınlık ve insan hakları durumu, kadının siyasi mücadele ve politi sürece katılımı" konulu konferansta HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay ile Amed Milletvekili Garo Paylan birer konuşma yaptı.

Günay, “Kürt sorununun çözümü Türkiye’deki ve hatta bölgedeki tüm sorunlara da çözüm olabilir” dedi.

Kürt sorunun çözümü için de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarının ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Günay, şöyle konuştu: “Diyalog koşullarının oluşturulması çağrılarına Erdoğan olumlu cevap vermezse bu savaş tüm Ortadoğu’ya yayılır.

Rojava ve Kuzey Suriye sınırındaki askerler bir talimatı bekliyor ve Rojava’ya karşı herhangi bir askeri operasyonun gelişmesi, Rojava’daki Kürtler başta olmak üzere, Ermeniler, Araplar, Süryanilerin şu anda barış ve huzur içerisinde yaşadıkları o sistemi de tehlikeye atabilir, soykırım ve katliam yaşanır.”

Barışın kapısının İmralı Adası olduğunu da sözlerine ekleyen Günay, “Öcalan’ın çağrıları çok net. En son yaptığı görüşmede 2013’teki tutum ve çağrısına bağlı kaldığını açıklamıştır. Öcalan’ın özgürlüğünün tüm siyasi tutsakların özgürlüğü anlamına gelmektedir” dedi.

PAYLAN: YÜZLEŞİLMEYEN BÜTÜN SUÇLAR TEKRARLANABİLİR

Garo Paylan ise şöyle konuştu: “HDP, Türkiye’yi demokratikleştirmek amacıyla kuruldu. Hepimiz kendimizi HDP içerisinde buluyoruz. Faşizme karşı ortak bir cephemiz var. Yüzyıl önce Osmanlı devleti Ermenilere karşı bir soykırım gerçekleştirdi ve hala bu soykırımla yüzleşmiş değil.

Bu yüzleşmeyi sağlayamazsak önümüze daha büyük bir soykırım çıkar. Kürtlere karşı da bir soykırımı gerçekleştirecektir.

Yüzleşilmeyen bütün suçlar tekrarlanacak. AKP’nin faşizmine karşı kurulan cephe de Türkiye’nin sadece Ermeni soykırımını tanıması değil, oradaki halkların barış ve kardeşliği için mücadele ediyoruz ve umudumuz var.

Arjantin hükümeti ve halkının Ermeni halkına karşı gerçekleştirilen soykırımı tanıdı, önemlidir, fakat bir Kürt soykırımının da gelişmesini engelleyemezsek, belki yarın kendi parlamentosunda bir Kürt soykırımını tanıması gerekecektir ve Kürt diasporası ile de karşılaşacaktır. Arjantin’de çok büyük bir Ermeni diasporası ile var. Bizim uluslararası desteğe ve halklar arası dayanışmaya ihtiyacımız var.

105 yıl önce Enver ve Talat Paşalar Ermenilere karşı soykırımı gerçekleştirirken, dünya sessizdi, bugün de yeni Enver ve Talat Paşa bir soykırım gerçekleştirirse dünya sessiz kalmamalı.”

MERKEZ SENDİKASI İLE GÖRÜŞME

HDP heyeti ayrıca Arjantin Merkez Sendikası’ndan (CTA) yetkililer ile bir araya geldi. Sendika yetkilileri, Türkiye’deki karanlık durumu çok yakından takip ettiklerini belirtti.

Bu durumun aşılması için somut bazı planlamalar ile kampanya hazırlığında olduklarını belirtti.

Kürt halkı başta olmak üzere, HDP ve Türkiye’deki emek ve işçi mücadelelerini desteklemeye devam edecekleri vurgulandı.

ROJAVA’YA SALDIRILARA KARŞI KAMPANYA

Arjantin’de önümüzdeki günlerde Türk devletinin Kuzey Suriye ile Rojava’ya yönelik saldırı girişimlerine karşı bir kampanya da başlatılacağı kaydedildi.

HDP heyeti daha sonra ise Arjantin hükümetinin insan hakları sekreteri Claudio Avruj ile bir araya geldi.

Ex-Esma’da gerçekleşen görüşmede Arjantinli siyasetçi, heyetten Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin detaylı bilgi aldı.

Erdoğan’ın tek adam politikalarını takip ettiklerini, uluslararası platformlarda, hafıza merkezlerinde olmak üzere, çeşitli etkinliklerde bu konuyu gündemleştireceklerini söyledi.

Hak ihlalleri vb. konuya ilişkin bilgilerin ilk elden alınmasının önemine de dikkat çeken Avruj, zorlu sürecin aşılabileceğine inandıklarını da vurguladı. Mücadelenin uluslararası boyutlara ulaşması gerektiğini dile getiren Avruj, Arjantin’deki kurumlarda duyarlılık yaratmak gerektiğini söyledi.

FIT: KÜRT HALKI İLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Arjantin Sol Cephesi (FIT) ile de görüşen heyet Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Kendileri de süreci yakından takip ettiklerini, Kürt halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını kaydeden FIT temsilcileri, CTA sendikaları olmak üzere, birçok STK ve siyasi partilerinin ortaklaşa bir kampanyaya imza atmak istedikleri belirtildi.