HDP’ye ‘kayyum’ terörü: En az 418 gözaltı

Ankara rejiminin HDP’li belediyelere yeniden kayyum atadığı operasyonlarda, 29 kentte en az 418 kişi gözaltına alındı. Gözaltıların artabileceği belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla sabahın erken saatlerinde HDP’li Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri yeniden rejim tarafından gasp edildi. Paralel olarak onlarca kentte gözaltı terörü estirildi. HDP yöneticileri, üyeleri ve belediye meclis üyeleri, operasyonun hedefi olarak belirlendi.

Hakkında gözaltı kararı bulunan HDP Amed İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyat Ceylan'ın evine de baskın yapıldı. Ancak her iki eşbaşkan evlerinde olmadığı için gözaltına alınmadı. Buna karşın evlerde aramalar yapıldı.

Polisler 78'ler Derneği Amed Şubesi Başkanı Gani Alkan'ın da evine baskın düzenleyerek, Alkan’ı gözaltına aldı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 29 ilde düzenlenen operasyonlarda 418 kişi gözaltına alındı. Açıklamada, “yakalamaya dönük operasyonların” devam ettiği bildirildi. Gözaltı sayısının artmasından endişe ediliyor.

Alınan bilgilere göre özellikle Amed, Van ve Mardin’de HDP’li tüm belediye meclis üyeleri gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: HDP Amed il yöneticileri Kadir İnanır, Edip Binbir ve Ali İhsan Karahan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK üyesi Sevim Biçici, DBP Bağlar ilçe yöneticisi Hayri Etyemez, Amed Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Eminoğlu, Amed Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Mehmet Akdoğan, Amed Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Selda Baran, HDP PM üyeleri Mesut Bağcık ve Burhan Karakoç, gazeteci Tümen Anlı, Amed Büyükşehir Belediyesi çalışanları Mustafa Akengin ve Şiyar Dağ, Mahmut Korkmaz, Fevzi Işık, Fuat Yalçın, HDP Çınar üyeleri Mahmut Ulus ve Fevzi Demirkıran, HDP Bismil üyesi Lokman Bozkur, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi Naif Erdem, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen ve meclis üyesi Nurşen Akbal.