Hopalı çay üreticilerinden kota ve kontenjan uygulaması protestosu

Çayda uygulanan günlük kota ve kontenjan uygulamasını protesto eden Hopalı çay üreticileri, Uluslararası Transit yolunu trafiğe kapattı. İşçiler, ÇAYKUR yöneticilerinin tek derdinin çayı bitirip, özel sektörü ve patronları korumak olduğunu dile getirdi.

Artvin’in Hopa ilçesinde çay üreticileri, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) günlük dönüm başına 15 kilo çay kotasını ÇAYKUR Hopa Çay Fabrikası önünde protesto etti. “Çayda kotaya, kontenjana son” pankartının açıldığı eylemde, “Çay bahçede kontenjan ne demek ÇAYKUR” ve Çuvallar isyanda çayda kotaya son” dövizleri taşındı. 

Açıklamada sık sık “ÇAYKUR halkındır satılamaz”, “Üreten biziz yöneten de biz olacağız” ve “Emekçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı. Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, siyasi parti temsilcilerinin destek verdiği açıklamaya yüzlerce çay üreticisi katıldı.

Açıklamada konuşan çay üreticisi Ertuğrul Çelik, çaylarını satıp geçimlerini sağlayamadıklarını söyledi. Sorunlarını çözmek için fabrika önüne geldiklerini belirten Çelik, “4 lira fiyat açıkladılar ama somutta üreticiye, özel sektöre 2 lira 80 kuruştan çayınızı satın diyorlar. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Kimseden korkmuyoruz, emeğimize alın terimize sahip çıkıyoruz. Bu kadar meşru ve haklıyız. İlk defa çay satmıyoruz, bu fabrikaya kontenjansız çay sattığımız günler oldu. Çayda kontenjan uygulaması kaldırılsın” şeklinde konuştu. 

‘ÇAYKUR YÖNETİCİLERİ PATRONLARI KORUYOR’

Çelik’ten sonra konuşan çay üreticisi Dursun Ali Koyuncu ise, saraylarda yaşayanların halkın dertleri ile ilgilenmek istemediğini aktardı. ÇAYKUR yöneticilerinin tek derdinin çayı bitirip, özel sektörü ve patronları korumak olduğunu dile getiren Koyuncu, “Halkın çayını aldıklarında böyle bir sorun yaşanmaz. Ne oldu da 3 günde kontenjan uygulamaya başladılar. Yol, havalimanı yaptık diye övünenler bir tane fabrika inşa etmediler. Mevcut fabrikaların teknolojisini geliştirmediler. 2021’in Türkiye’sinde on yıllarca öncesinin teknolojisi ile üretim yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra fabrika önüne gelen Hopa Çay Fabrikası Müdürü Gültekin Karaşin, üreticiler ile konuştu. Üreticilerin taleplerini dinleyen Karaşin, fabrikanın kapasitesinin az olduğu gerekçesi ile kontenjan uyguladıklarını ve bunu kaldıramayacaklarını söyledi. Üreticilerin talepleri üzerine ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı’nı da arayan Karaşin, kendisine ulaşamadığını söyledi.

TRANSİT YOL KAPATILDI

Sorunlarına çözüm bulamayan üreticiler daha sonra fabrika önünde ve Uluslararası Transit yolu üzerinde oturma eylemi yaptı. 10 dakika boyunca yolu trafiğe kapatan üreticiler, ÇAYKUR’a taleplerinin yerine getirilmesi için 48 saat süre verdi. Taleplerin karşılanmaması durumunda Perşembe günü tekrar fabrika önüne geleceğini belirten üreticiler, talepleri karşılanıncaya kadar fabrika önünden ayrılmayacaklarını aktardı. Daha sonra yolu kapatarak Hopa Meydan’a kadar yürüyen üreticiler, Perşembe günü tekrar bir araya gelmek üzere ayrıldı.