İnsan hakları savunucuları: Talepler bir an önce gündeme alınsın

İnsan hakları savunucuları: Talepler bir an önce gündeme alınsın

İHD Genel Başkanı Türkdoğan ve MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, KCK deklarasyonunda yer alan taleplerin bir an önce kabul edilmesini istedi. Türkdoğan, "Bu talepler hem bireysel hem de topluluk hakkıdır ve uluslar arası sözleşmelerde zorunluluktur" derken; Ünsal ise "demokratikleşme paketi"ni zaten bu taleplere karşılık olunmadığı için eksik bulduklarını belirtti.

KCK'nin geçtiğimiz gün yayımladığı demokratik çözüm deklarasyonunda yer alan 'anadilde eğitim, anayasal güvence ve demokratik özerkliğin kabulü' şeklindeki taleplere İHD ve MAZLUMDER'den de destek geldi.

TÜRKDOĞAN: TÜRK DEVLETİ HİÇ DÜŞÜNMEDEN 'EVET' DEMELİ

ANF'ye konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KCK'nin deklarasyonunda yer alan taleplere dikkati çekerek, "Kürt sorunu zaten başka şekilde çözülemez" dedi. "Bu talepleri destekliyoruz. Bir halkın kimliğinin tanınması, kültürünün yaşatılması insan hakkıdır. Anadilinde eğitim ve öğretim hakkı da hem bireysel hem topluluk hakkıdır" diyen Türkdoğan, yönetime katılma hakkının da uluslar arası sözleşmeler bağlamında yer aldığını belirtti. Türkdoğan, şöyle konuştu:

"Halkların kendi geleceğini tayin etmesi, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması ya da ademi merkeziyetçilik, Kürt sorununun çözümü noktasında mutlaka ele alınması gereken hususlar. Bu deklarasyonda belirtilen hususlara Türk devletinin hiç düşünmeden 'evet' demesi lazım. Bu, zaten uluslar arası sözleşmelerin dayattığı bir zorunluluk. Kürt siyaseti uluslar arası belgelerde yer alan düzenlemeleri istiyorsa, aslında burada Türkiye'nin ne kadar anti demokratik olduğunun görülmesi lazım. Hala darbe anayasası ile yönetilen, evrensel sözleşmeleri kabul etmeyen bir ülke."

KCK deklarasyonuna karşı çıkanlara Türkiye'nin de taraf olduğu, özellikle Birleşmiş Milletler'in (BM) sözleşmelerine bakmalarını öneren Türkdoğan, "Türkiye hem bu sözleşmelere taraf durumunda hem de yerine getirmiyor; Kürt sorunu üzerine dile getirilen konularda kaçamak davranıyor. KCK deklarasyonunda dile getirilenlerin zaten doğal hak olduğu için yerine getirilmesi gerekir. Deklarasyonda ortaya konan durum Kürt sorunundaki 30-40 yılın özetlenmiş hali. Hükümet bu talepleri bir an önce, bu süreçte yerine getirmeli" dedi.

Türkdoğan, çatışmasızlığın devam etmesini önemsediklerini belirterek, ekledi: "Çatışmasızlık mutlaka devam etmeli. Operasyon yetkisi il valilerine verildi. Çatışmasızlığın devam etmesi için, hükümetin operasyonlar noktasında adım atmaması lazım. Savaş tezkeresi dediğimiz; Suriye ve Irak tezkereleri için yetki kullanılmaması lazım."

ÜNSAL: HÜKÜMET TALEPLERİ GÜNDEMİNE ALMALI

ANF'ye konuşan, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da KCK deklarasyonunda yer alan talepleri desteklediklerini ifade ederek, "demokratikleşme paketi"ni de bu talepler yerine getirilmediği için eksik bulduklarını kaydetti. Ünsal, "Hükümetin hazırladığı paketin hem anadilde eğitime resmi okullarda hak tanınması hem de ademi merkeziyetçilikle ilgili bir madde içermemesi eksiklikti. Bu, eşitlik meselesinde halen Türkiye devletinin zihnini netleştirmediğini ortaya koyuyor" dedi.

Kürt meselesini eşitlik meselesi olarak gördüklerine değinen Ünsal, "Kendisini Kürtlerle eşit görmediği sürece Türkiye siyasal aklının Kürt meselesini çözmede aciz kalacağını düşünüyoruz. Bu eşitliğin en temeli olan anadil meselesi de halledilememiş durumda. Temel mesele çünkü kimlik, kültür dil üzerinden yürüyor. İkincisi de; ademi merkeziyetçilik. Bunun da desteklenmesi gerekmekte" diye konuştu.

Hükümetin, Kürt sorununun çözümüyle ilgili eksik bulunan, talep edilen hususları gündemine almasını isteyen Ünsal, KCK tarafından da belirtilen üç ana talebin kabulü için katkı sunmaya çalışacaklarını bildirdi.