Irak’ta halkın isyanı devam ediyor

Irak’ta yolsuzluklardan bıkan halkın isyanı devam ederken, henüz yeni hükümetin dahi kurulamadığı Bağdat’ın sorunların çözümünde yetersiz kaldığı görülüyor.

2003 yılında Saddam rejiminin devrilmesinden bu yana ayrılan yüz milyarlarca liralık bütçelere rağmen Irak’ta milyonlarca kişi kamu hizmetlerinden yararlanamıyor. Kamu hizmetlerinin yokluğuna karşı en büyük tepki ise, ülkenin petrol zengini bölgelerinin olduğu Basra ve güneydeki diğer ülkelerden geliyor. Bağdat’ta kimi caddelerde blokaj eylemi düzenleyen göstericilerin Muhtana gibi şehirlerde de benzeri eylemler düzenledikleri duyurulmuştu.

Mayıs ayında yapılan ve yüzlerce usulsüzlük nedeniyle yeniden sayımı yapılan genel seçimlerin yeni sonuçları henüz beklenirken, henüz bir hükümetin kurulamamış olması halkın tepkisini daha da büyütüyor.

İki aya yakın bir süredir özellikle Basra, Necef ve diğer güney şehirlerinde devam eden gösteriler, başkent Bağdat’a da sıçramıştı. Göstericilerin en önemli talepleri arasında ülkedeki kamu fonlarını kötüye kullanan ve milyarlarca dolarlık yolsuzluğa karışan isimlerin açıklanması ve yolsuzlukla kesin mücadele edilmesi geliyor.

HÜKÜMET YOLSUZLUĞA KARIŞANLARI AÇIKLAYACAK!

Başbakan Haydar Ebadi’nin başında olduğu hükümet, adı yolsuzluklara karışan 73 kişinin isimlerini açıklayacağını vaad ederek, gösterileri durdurmayı amaçlamıştı. Bu vaadin henüz yerine getirilmesi bekleniyor.

Irak’ta petrol zenginliklerine rağmen kamu gelirlerinin halka hizmet olarak dönmemesi tepki çekiyor. Saddam rejiminin devrildiği 2003 yılından bu yana sadece elektrik üretimine 40 milyar dolar yatırım yapıldığı tahmin edilirken, güneydeki birçok şehirde elektrik kesintileri anlaşılır bulunmuyor.

YENİ HÜKÜMET KURULSA DAHİ SORUNLAR ÇÖZÜLEMEYEBİLİR

Irak’ın rüşvet ve yolsuzluklarla mücadelede dünyanın en kötü karnesine sahip ülkelerinden olduğu biliniyor. Yolsuzlukla mücadele sıralamasında 173 ülke arasında Irak 165’inci sırada yer alıyor.

Krizin aşılması için yeni hükümetin kurulmasının önemli bir adım olacağı herkesçe kabul edilen bir gerçek. Ancak son 4 yıldaki kötü yönetimine rağmen 12 Mayıs seçimlerinde başarısız olan Haydar Ebadi’nin bazı ittifak formülleri sayesinde birinci güç olan Muqtada es Sadr’ın hareketini devre dışı bırakması ihtimali de bulunuyor. Bu ise, var olan krizin daha da derinleşmesine yol açabilir.