Işık: Cenazelere saldırı savaş konseptinin yansıması

Cenazelere yönelik saldırıların savaş konseptinin mezarlıklara yansıması olduğunu belirten ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Şehmus Işık, cenazelere siyasi konjonktüre göre davranılamayacağını kaydetti.

Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) Eşbaşkanı Şehmus Işık, mezarlıklara ve cenazelere yönelik saldırıları ANF’ye değerlendirdi.

Garzan Mezarlığı tahrip edilip cenazelerin adeta çalınması olayının bire bir savaş konseptinin mezarlıklara yansıması olduğunu vurgulayan Işık, "çözüm süreci"nin bitirilmesiyle eski zihniyete geri dönüldüğünü belirtti. Garzan’daki mezarlığa saldırının bir benzerinin Kurban Bayramı arifesinde Lice’deki bir mezarlıkta da yaşandığını anlatan Işık, ateşe verilen ormanlık alanlarla birlikte mezarların da yandığına işaret etti.

‘BEKLETİLEN HER CENAZE AİLEYE İŞKENCEDİR!’

Bu saldırılarla ailelerin travmalarını yükseltmek ve onları kişiliksizleştirmek amacının güdüldüğünü belirten Işık, bu yöntemle devletin geçmişe dönük anıları yok etmeye çalıştığına dikkat çekti.

Kendilerine her gün bu konuda başvuru yapıldığına işaret eden Işık, “DNA testi adı altında cenazelerin verilmemesi, yasaya uygun olmayan bir biçimde kaçırılması, Adli Tıp Kurumu’nda bekletilmesinden şikayetçiler. Çünkü morglarda bekletilen her cenaze aileye işkence demektir. Agit İpek’in cenazesinin ailesine kargo yoluyla gönderilmesi ne anlama geliyor? Bunu toplum olarak düşünmemiz gerekir” dedi.

‘ÖLDÜKTEN SONRA HUSUMET KALMAZ!’

İnsanın öldükten sonra herhangi bir husumeti ve mücadelesi kalmadığını hatırlatan Işık, cenaze sahibi ailelere yapılan bu zulmün kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Işık, mezarlara ve cenazelere yönelik bu düşmanca tutum ile devletin Kürt halkına, “Ben size yas tutma hakkı da vermiyorum, ölülerinizi de vermiyorum çünkü ben sizinle her şekliyle savaşıyorum” mesajını vermeye çalıştığını belirtti.

Cenazelere ve mezarlıklara saldırının hiçbir dinde, kültürde olmadığını hatırlatan Işık, cenazelere siyasi konjonktüre göre davranılamayacağını kaydetti.

‘GAYRİ AHLAKİ BİR SORUN İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Garzan Mezarlığı’ndan kaçırılan ve Kilyos Mezarlığı’nın kaldırımına gömülen 80 cenazenin hâlâ ailelere verilmediğini aktaran Işık, gayri ahlaki bir sorun ile karşı karşıya olduklarını ifade ederek “Düşman hukuku dediğimiz durum tam da bu” vurgusunda bulundu.

Bu konuda kamuoyundan tepki gelmemesini de eleştiren Işık, “AKP-MHP bloku milliyetçilik üzerinden ayrıştırmaya, sınıflandırmaya çalışıyor. Bunu mezarlıklar konusunda bile yapıyor. Buna izin vermemek gerek” dedi.