Kadınlar birçok kentte soykırımı protesto etti

Kadınlar öncülüğünde Urfa, İstanbul ve Mardin'de Êzidîlere yönelik soykırım protesto edildi.

Türk devleti destekli DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği fermanın 7. yıl dönümü dolayısıyla Mardin, Urfa ve İstanbul'da kadınlar eylem ve açıklamalar yaptı.

URFA 

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, parti binası önünde gerçekleştirdiği eylemle fermanı protesto etti. Eyleme, HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda TJA çalışanı katıldı. “Êzidî soykırımını ve kadın kırımını unutmadık ve unutmayacağız” pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, soykırıma karşı kadınların göstermiş olduğu direnişe dikkat çekerek, şunları söyledi: “Gerçekleşen saldırılarda özellikle kadınların hedef alınmasının amacının Ortadoğu’da kadın kimliğini yok etmeye yönelik olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak başaramadılar. Êzidî kadınların bu direnişi soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya haklarına ve ezilen tüm kadınlara da örnek oldu.”

Açıklama “Bijî Berxwedana Şengal’e” ve “Jin Jîyan Azadî” sloganları ile son buldu. Açıklamanın ardından parti binasına geçilerek, fermana dair hazırlanan sinevizyon gösterimi izlendi.

MARDİN 

Mardin’de de TJA öncülüğünde HDP İl Örgütü binasında düzenlenen toplantıyla ferman protesto edildi. HDP Parti Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “Qirkirina jinên Şengalê qirkirina jiyanê ye" pankartı açıldı. Toplantıda konuşan Günay, “Binlerce kadın halen DAİŞ’in elinde, köle pazarlarında satılıyor. Dünyanın gözü önünde kadınlar, o pazarlarda kırımla karşı karşıya bırakıldı. Yüz binlerce Şengalli yerinden göçertildi. 73’üncü katliama rağmen Êzidîler asla geri adım atmadı. Belçika ve Hollanda Êzidîlere yapılanları soykırım olarak tanıdı. Ama Türkiye bu konuda tek bir resmi açıklama yapmadı. Bu aslında Türkiye’nin DAİŞ barbarlarıyla ortak safta durduğunun, Ortadoğu’nun en kadim halkını tekrardan soykırımla yüz yüze bıraktığının kanıtıdır. Her saldırı ve baskıya rağmen, kadınlar Şengal topraklarında kendi özgür yönetimlerini kurdu ve kendilerini yönetmeye devam ediyorlar” dedi. 

DAİŞ barbarlarından kaçarak Türkiye’ye ve Kürdistan kentlerine sığınan halkın ihtiyaçlarını karşılamak için Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyelerin seferber olduğunu hatırlatan Günay, “Kürdün iradesini gasp eden kayyımların ilk işi Êzidî kamplarını dağıtmak oldu. Êzidîleri tekrardan, göç, katliam ve mağduriyetle baş başa bıraktılar. İŞİD’in yaptığı katliama, soykırıma ortak oldular. Türkiye’de de Kürtler kırımla karşı karşıya kalmış durumda. Bundan 3 gün önce bir katliam göz göre göre geldi. 7 kişilik bir Kürt aile Konya’da vahşice katledildi. Bunu yapanlar AKP-MHP’nin Kürt düşmanlığı politikasıdır. Buradan yetkililere sesleniyoruz; Kürtlere yönelik bu katliamlara dur demek için ilk olarak Êzidî soykırımını tanıyın. 3 Ağustos’u da ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ kabul ederek Kürt düşmanlığına son verebilirsiniz" diye konuştu.

Ardından konuşan TJA aktivisti Eylem Amak da Şengal soykırımının tanınmasını istedi.

İSTANBUL

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi, katliama ilişkin yazılı açıklama yaptı. 21. Yüzyılın en büyük ve vahşi soykırımının 7 yıl önce Şengal’de DAİŞ tarafından Êzidîlere yönelik yapıldığının belirtildiği açıklamada, 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak tanınması istendi. Açıklamada, "Şengal’de yaşanan katliamı asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Şengal’i unutmak, Kürt halkının yaşadığı acıları unutmak, görmezden gelmektir”  denildi.