Kadir İnanır Amedlilerle buluştu

Sinema oyuncusu ve yönetmen Kadir İnanır, Amed’de katıldığı bir söyleşide “Geleceğinizi şansa bağlamayın” dedi.

12 Nisan’da gösterime giren “Kapı” filminin başrol oyuncusu Kadir İnanır, Diyarbakır Forum AVM’de yapılan söyleşiye katıldı.

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık, Barış Anneleri Barış Meclisi üyeleri ve HDP Amed ilçe belediye başkanlarının da aralarında olduğu bini aşkın kişi buluşmaya katıldı.

Buluşmada Kadir İnanır’a büyük ilgi gözlendi. İnanır, yanına gelen Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile tokalaşırken, Bandırma 2 No'lu T Tipi Cezaevi'nde 1 Mart'tan beri açlık grevinde olan Fetullah Yiğit'in annesi Nafiye Yiğit, kısa bir konuşma yaptı.

Yiğit, İnanır’dan ve tüm toplumdan açlık grevinde olan insanların sesi olmalarını istedi. Yiğit, "Barış Anneleri olarak, Kadir İnanır başta olmak üzere herkesin açlık grevinde olan çocuklarının talepleri konusunda elini taşın altına koymalarını istiyoruz" dedi.

Yiğit açlık grevlerine ve grevcilerin taleplerine dikkat çektikten sonra barışı temsil eden beyaz tülbendini İnanır’ın boynuna astı.

Daha sonra konuşan Kadir İnanır, ilk kez 1971 yılında Amed’e geldiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Türkiye'de insanlar araba almak için sıraya giriyordu. Araba azdı. Sıra çekmek isteyenler, torbadan bir numara çekiyordu. Onlara araba çıkarsa o dönem de araba sahibi olurlardı. Ben de kalabalık bir ekiple geldim. Bir numara çektim. O şanslı adam gidip arabasını alacaktı. O kadar talep vardı ki araba sahibi olmaya, ben de bir tek kelime söyledim. Hayatınız boyunca geleceğinizi asla şansa bağlamayın. Bugün de aynı şeyi söylüyorum. Hoş geldiniz.”

Bu konuşma ardından sinema salonlarının bulunduğu alana geçen İnanır ve beraberindekiler, "Kapı" filmini izledi.

Filmin gösteriminde konuşan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, "Mezopotamya’nın bereket ağacını ve barış güvercinini anaların ilmek ilmek ördüğü beyaz tülbentlerle toprağı kazıp çıkarma zamanı" dedi.

Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, birçok kültür ve inancın yaşadığı Mezopotamya’da açıların ve sevinçlerin birlikte yaşandığını ifade etti.

Türk, “Biz bu topraklarda geçmişte yaşadıklarımız unutursak özgür demokratik bir gelecekle buluşamayız” derken, “Değerli Kadir İnanır’a halkları ve acıları anlatan bu filminden dolayı kendini kutluyor ve teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.