Kağıda dönüş mü?
Kağıda dönüş mü?
Kağıda dönüş mü?
65. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi. ‘Kağıt devri geride kaldı’ şeklinde tartışmaların yapıldığı bir dönemde gerçekleşen fuarda bu tartışmaların aksine ‘dijital’e ilgi azdı.
10 ülkeden 7 bin 300 yayınevinin milyonlarca kitabını sergilediği fuarda, toplam 9 bin gazeteci akreditasyon yaptı. 500 yazarın okurlarıyla buluştuğu fuarda 3 bin 500 etkinlik düzenlendi.
4 günlük fuarda konuk ülke Brezilya idi. Bütün dünyanın futboldaki başarısıyla tanıdığı bu Güney Amerika ülkesi yüzlerce metrekarelik alanda 260 yeni kitabı dünyaya tanıttı.
Brezilya ‘Sesler ile Dolu Bir Ülke’ başlığı altında konuk oldu. Ancak Brezilya adını edebiyatta duyuran en ünlü yazarlardan Paulo Coelho, 70 yazarla temsil edilen fuara “yazarlar arasında taraflı davranıldığını” belirterek katılmadı.
Her ne kadar ünlü yazar fiziken orada olmasa da, kitapları onlarca stantta, reklam panolarında yerini aldı. Brezilya yine Onunla edebiyatını tanıttı, Coelho eserleriyle en önemli konuklar arasındaydı.
Resmi rakamlara göre geçen yıla oranla 120 bin ziyaretçi artış gösteren fuarda bu yıla damgasını vuran ise digital kitapların yoğunluk kazandığı, kağıt döneminin biteceği tartışmalarının yürütüldüğü bir dönemde kağıdın tekrar öne çıkması oldu.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da, yağan yoğun yağmura rağmen alternatif kitapçıların fuarın yapıldığı merkezin kapısında açtıkları çadırlar ise ziyaretçilerin ilgi odağı idi.
Türkiye standında ise bol reklam ancak edebiyat ve kitap etkinliklerinden yoksun olduğu görüldü.
Bu yıl Türkiye standında hiç bir yazar okurlarıyla buluşmadı. Özellikle İslami kitaplar ve motifler ön plandaydı.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu’nun, Türkiye'de 2012 yılında çıkan yayınlarla ilgili yaptığı sunumda, dini içerikli kitapların 2864 kitap ile birinci sırada olduğu yönünde verdiği bilgi fuarda ortaya çıkan tablonun da özetiydi.
FUARDA KÜRT RENGİ
Kürtler ise 5 ayrı stant ile temsil edildi. Mezopotamya Yayın Evi, Güney Kürdistan Bölgesi Kültür Bakanlığı, Bedirxan Yayınları, Hewler Kültür Merkezi ve Wusha Company Kurdistan, açtıkları stantlar Kürt yazım dünyasını Frankfurt'ta tanıttı. 4 gün boyunca yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Kürt stantlarında bulunan Kürtçe, İngilizce, Almanca, Arapça, Türkçe kitaplar ile Kürtlerin kültürü tanıtıldı. Fuarda, Mezopotamya Yayınevinin yanı sıra Güney Kürdistan'dan gelen stantlarda da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Kurmanci, Sorani ve Türkçe çevrili kitapları dikkat çekiyordu. Yine Kürt yayınevlerinin fuar boyunca düzenledikleri panel ve seminerler ile Kürt katliamlarının yanı sıra Ortadoğu'daki Kürt sorununun çözümü için arayışlar tartışıldı. Tartışmaların merkezinde ise kuşkusuz Rojava'daki gelişmeler vardı.
Fuara dair, anlatmadan geçemeyeceğim başka bir not ise, 4 gün boyunca Mezopotamya Yayın Evi'nin en küçük elemanı Piya Amar idi. 40'ıncı gününe fuarda giren Piya Amara, standın adeta ilgi odağıydı.