Karker Dağı zirvesindeki defter tarihe not düşecek
Karker Dağı zirvesindeki defter tarihe not düşecek
Karker Dağı zirvesindeki defter tarihe not düşecek
Bir grup gerilla tarafından Karker Dağı’nın zirvesine defter konuldu. Defter, 2012 yılı Devrimci Halk Savaşı Hamlesi'nde Şemzînan’da yaşamını yitiren gerillalara atfedildi.
Cilo ve Çarçella dağlarından sonra, Karker Dağı’nın zirvesine de defter konuldu. Bir grup gerilla tarafından konulan defter, 2012 yılı Devrimci Halk Savaşı Hamlesi'nde Şemzînan’da yaşamını yitiren gerillalara atfedildi. Açılışta yapılan konuşmalarda, "Yanlış yazılan tarihi, gerillalar kendi dili ve kalemiyle doğru yazacak" denildi.
Halk Savunma Güçleri (HPG) gerillaları, düzenledikleri bir etkinlikle Medya Savunma Alanları'nda bulunan ve rakımı 3 bin metrenin üzerinde olan Karker Dağı’nın zirvesine defter yerleştirdi. Uzun süredir hazırlıkları süren defterin açılış töreni, 23 Ağustos’ta yapıldı. HPG Askeri Konsey Üyelerinden Çiçek Botan'ın da aralarında bulunduğu tören, Karker'in zirvesinde gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan Çiçek Botan, defter projesini ısrarlı çabalarıyla tamamlayan gerillaları kutlayarak sözlerine başladı. Söz konusu defterin Kürdistan dağlarının 3'üncü defteri olduğuna işaret eden Botan, daha önce de Cilo (1962) ve Çarçella (2006) dağlarının zirvelerine defter konulduğunu hatırlattı. Her üç defterin de Zagros hattında bulunduğunu söyleyen Botan, "Zagros, büyük bir tarihsel anlam barındırır. Geçmişten günümüze dek Kürt halkını düşmanları karşısında himaye etmiştir. Bu yüzden de herkesten önce Kürt halkı için bir özgürlük mevzisi olma özelliğini taşımaktadır" diye konuştu.
Uygarlık tarihi boyunca halkların tarihinin yanlış ve eksik yazıldığına değinen Botan, "Zagros hattının defterleri ile, insanlık tarihinin bu coğrafyasına düşen yanını doğru yazmak istiyoruz. Gerillalar olarak sorumluluklarımızın başında tarihin doğru ve anlamlı yazılması gelir" dedi.
2012’deki Devrimci Halk Savaşı Hamlesi’nde büyük direniş destanlarının yazıldığını ve tarihe kalıcı izler bırakıldığını sözlerine ekleyen Botan,"Özellikle de Şemzînan şehitlerimiz bu defterde yerini alacaktır. Şehadet yerleri şu anda bulunduğumuz yerden görünmektedir. Onlar bizim için başarının ruhu oldular. Karker Dağı’na çıkardığımız bu defter de gerillanın kahramanlıklarını ve başarılarını tarihe not düşecektir" diye kaydetti.
Defterin hazırlık aşamasında katkıları bulunan Sozdar Cudî de, Karker Dağı’nın Doğu, Güney ve Kuzey Kürdistan’ı birleştirdiğini belirterek, "Hem heybetiyle hem de anlamıyla önemli bir dağdır Karker. Aynı zamanda Partimiz PKK’nin ismini de almıştır. Tüm bu sebeplerden burayı tercih ettik" dedi.
Ardından söz alan defterin proje sahibi Demhat Cilo ise, defteri Şemzînan Hamlesi’nde yaşamını yitiren gerillalar başta olmak üzere, tüm Kürdistan şehitlerine adadıklarını söyledi. Cilo, 2004 yılında Cilo Dağı’ndaki defterin bulunduğu zirveye gerilla ve yönetmen Halil Uysal’la birlikte tırmandıklarını, o tırmanışta birlikte olduğu tüm arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini ve defter projesini geliştirirken de esin kaynağının yaşamını yitiren yoldaşları olduğunu belirtti.
Defterin konulması sırasında yaşanan zorluklardan ziyade, anlamının kendisi açısından önemli olduğunun altını çizen Cilo son olarak, "Gerilla yaşamı zor bir yaşamdır. Ama yüklediğin anlamlar bu zorlukları azaltır. Yaptığı işin farkında olmak gerillanın temel özelliğidir. Bu yüzden de zoru sever" dedi.
Sadece yazı yazmak için 5 saat Karker Dağı’nı tırmanan Tekin Faraşin adlı gerilla da, böylesi tarihi bir günün şahidi olmanın mutluluk verici olduğunu söyleyerek, defterin sadece gerillalara ait olmadığını, yolu düşen tüm insanların duygu ve düşüncelerini paylaşabileceğini ifade etti.
Konuşmaların ardından gerillalar Karker Dağı zirvesinde 'Bijî Serok APO' sloganlarıyla defterin açılışını yaptı ve sırayla deftere duygularını yazdı.