Umut Kartal: Devlet ağabeyimden intikam aldı

Umut Kartal, Türk devletinin yaşamını yitiren hasta tutsak Vefa Kartal’dan 96 günlük ölüm orucu direnişinin intikamını aldığını söyledi.

Yaşamını yitiren hasta tutsak Vefa Kartal’ın kardeşi Umut Kartal, 2018 yılında hak ihlallerine karşı 96 gün ölüm orucu yapan abisinin 4 ay önce sevk edildiği Edirne F Tipi Cezaevi’nde çok daha ağır ve kötü koşullarla karşılaştığını belirtti. Virüs nedeniyle Mart ayından bu yana ağabeyini göremediğini anlatan Kartal, “Devlet ağabeyimden 96 günlük ölüm orucunun intikamını aldı” dedi.

Ağabeyi Vefa Kartal’ın yaşamını yitirdiğini 30 Mayıs 2020 saat 19.00’da öğrenen Umut Kartal, ANF’ye konuştu. 42 yaşındaki ağabeyinin neden vefat ettiğini henüz öğrenemediklerini belirten Kartal, otopsi raporunu beklediklerini söyledi. 24 yıldır mahpus olan ağabeyinin ülser, hepatit B, bağırsak gibi birçok sağlık sorunuyla boğuştuğunu anlatan Kartal, ancak buna rağmen gerekli tedaviyi alamadığını vurguladı.

Vefa Kartal’ın bu hak ihlalleri nedeniyle 2018 yılında Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde 96 günlük ölüm orucu yaptığına işaret eden Kartal, ancak ölüm orucunu sonlandırdıktan sonra sevk edildiğini Edirne F Tipi Cezaevi’ne çok daha ağır ve kötü koşullarla karşılaştığına dikkat çekti.

Salgın nedeniyle abisini Mart ayından bu yana ziyaret edemediğini aktaran Kartal, “Devlet abimin 96 günlük ölüm orucunun intikamını aldı. Ağabeyimin sağlık sorunları çok ciddiydi ancak son zamanlarda çok detaylı bilgi alamıyorduk” dedi.

Ağabeyinin ölümünün virüs ile bir alakası olmadığını, tamamen daha önceki sağlık sorunlarıyla ilgili olduğunu dile getiren Kartal, cenazeyi almaya gittiklerinde ölüm nedenini de öğreneceklerini söyledi.