Katil Gencer'e makam odasında ağırlama!

Av. Gurbet Uçar, Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in emniyetteki makam odasında ağırlandığını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik 17 Haziran 2021’de saldırı gerçekleştiren ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davanın duruşması, İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Duruşmada katil Onur Gencer'in etrafı jandarma ile donatıldı. Ayrıca salonda izleyicilerin önü kalkanlarla kapatıldı. Bazı jandarma ve polislerin silahlarla salonda bulunmasına avukatlar tepki gösterdi. Tepkilere rağmen mahkeme heyeti ise bir önceki celsede yaşanan gerginlik gerekçesiyle duruşmaya devam etti. Duruşma, kurumların davaya müdahil olma talebiyle devam ediyor.
Şu dernek, parti ve kurumlar da davaya katılım talebinde bulundu:
"İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Rosa Kadın Derneği, Yeşil Sol Parti, EMEP, Genç LGBTİ+ Derneği, Devrimci İşçi Partisi (DİP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Demokrasi İçin Hukukçular, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), TBB, İzmir Barosu, Diyarbakır Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, İstanbul Barosu, Trabzon Barosu, Şırnak Barosu, Yalova Barosu, Bingöl Barosu, Bursa Barosu."
Avukatların, polislerin silahlarla içeride bulunmaması ve isimlerinin kayda geçirilmesine dair talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi.
Duruşmada söz alan Poyraz Ailesi avukatlarından Gurbet Uçar, “Anne Fehime Poyraz’a ‘ben kızıma Deniz Gezmiş’in ismini koydum’ diyordu. Baba Abdulillah Poyraz da ‘Benim kızım bu halkın evladıdır’ diyordu. Öfke kusabilirlerdi. Ama etrafındakilerini sakinleştiriyorlardı. Poyraz Ailesi'nin 1990’lı yıllarda köyleri yakıldı, baba koruculuk dayatması ile karşı karşıya kaldı. Bu baskı ve zulme boyun eğmediler. İzmir’e göç etmek zorunda kaldılar. İzmir’e gelen aile yaşam mücadelesi verdiler” dedi.

'KATİLE KONFOR SAĞLAYANLAR DA YARGILANMALI'

Katil Gencer’in gözaltına alınma biçimine değinerek sözlerini sürdüren Avukat Uçar, “Bu gözaltına alma biçimi dahi yargılamadaki cezasızlık politikasının göstergesidir. Dosyada görüntüleri var. Makam odasında oturtulmuş. Fotoğraflarını çekmişler. Büyük bir konfor sağlandı kendisine. Bu konforun cezaevinde devam edip etmediğini bilmiyoruz. Emniyette kalma süreci 24 saat hiçbir delil toplanmadan cezaevine gönderildi. Etkili bir soruşturma yapılmadı. Katil katliamı tek başına gerçekleştirdiğini söylüyor ama ona kapıları açanları, konfor sunanların tespit edilip yargı önünde hesap sorulmasını istiyoruz” diye konuştu.

'HER KESİM TEHDİT ALTINDA'

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Sadece o kahvaltı masasında Deniz’le birlikte olma ihtimalimizden dolayı değil. Aynı zamanda demokratik siyaset yapan bir milletvekiliyim. Mustafa Suphilerden, Vartinis Katliamı’ndan, Kemal Kurkut’tan Mustafa Suphilere sınıfsız bir dünya için mücadele ediyorlardı. Ötekileştirme egemenlerin bir yöntemi olarak kullanılıyor. Önce komünistler öldürülüyordu, sonra Kürtler mücadele etmeye başlayınca Kürtler öldürüldü” diye belirtti.
Hak savunan her kesimin tehdit altında olduğunu söyleyen Kemalbay, “Bütün faillerin profili aynı, emniyetle, siyasetçilerle kurduğu ilişki aynıdır. Bu katilin arkasındaki güçlerle yüzleşmeliyiz. Bizi öldürmek istemelerinin nedeni eşit, özgür, barış içinde mücadele etmemizdir” şeklinde konuştu.
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, mahkemenin vereceği kararın önemine değinerek, şunları söyledi: “Burada vereceğiniz karar bu katliamın bireysel mi organize mi olup olmadığına dair bir karar olacak. Bu katliamın alçak korkak bir katilin işlediği cinayet mi organize bir katliam mı olduğunu ortaya çıkarmamız gerekir. Benim İzmir vekili olarak dahil olmak gerekir ama yüzlerce başka neden sayabilirim.”
Çepni, “Dünyanın en güzel insanını bir alçak katletti. Bu katliamın organize olduğu delillerle ortaya konuldu ama iddianame gerçeği karartmak üzerine inşa edildi. Bir katliam siyaseti yürütüldüğünü katilin gözünün içine bakarak ortaya çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
Duruşma devam ediyor.