Kayseri Cezaevinde tutsaklar neler yaşıyor?

Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hak ihlallerinin arttığı öğrenildi. Kadın tutsaklara kelepçeli muayene dayatıldığı, haklarının kısıtlandığı ve ırkçı marşlar dinletildiği belirtildi.

Kayseri Bünyan T Tipi Kapalı Cezaevi’ne giderek, müvekkilleri Naime Encü ve Sinem Oğuz ile görüşen Avukat Alişan Şahin, cezaevinde hak ihlalleri yaşandığını açıkladı.

Şahin, Bünyan Cezaevi’nde 37 kadın tutsağın bulunduğunu dile getirerek, kadınlara kıyafet kotası getirildiğini söyledi ve “Gelen kıyafetler tutuklulara verilmiyor, cezaevinin deposuna konuluyor. Konulan bu kota kışın geldiği Kayseri Cezaevi’nde tutuklular için büyük bir sorun haline gelecek” diye ekledi.

'KELEPÇEYİ KABUL ETMEYİNCE TEDAVİ EDİLMİYORLAR'

Kitap sınırlamasının da olduğunu ifade eden Şahin, ayrıca tutsaklara kelepçeli muayene dayatıldığını söyledi. Tutsakların hastane sevklerinde ve cezaevi revirinde kelepçeli muayene edilmeye çalışıldığı bilgisini veren Şahin, bu uygulamanın kabul edilmemesi üzerine tedavilerin yapılmadığını kaydetti.

IRKÇI MARŞLAR DİNLETİLİYOR

Şahin, müvekkillerinin koğuşlarında 15 günde bir talan edilecek şekilde aramalar yapıldığını, cezaevinde bulunan anons sisteminde sesin çok yüksek olduğunu ve rahatsız olduklarını söylediklerini belirtti. Cezaevinde infaz memurlarının kadın koğuşlarından çöp almaya, 30’ar kişilik gruplar halinde ırkçı marşlar, “Ölürüm Türkiyem” parçasıyla gittiğini söyledi.

CEZAEVİ MÜDÜRÜ VE SAVCIDAN TEHDİT

Bünyan Cezaevi’nde her mektup için bir zarf dayatıldığını dile getiren Şahin, tutsakların hak ihlallerine yönelik cezaevi müdürüne yaptığı görüşme taleplerinin de çoğunlukla reddedildiğini belirtti.

Şahin, "Kadınlar cezaevi müdürü ile görüşmeye gittiğinde müdür sesini yükselterek, onların konuşmasına izin vermemiş, ayrıca tutuklulara hakaretler ve tehditlerde bulunmuş" dedi.

Şahin, savcının kadınlara "Koridorda ne arıyorsunuz? Size bundan sonra müsamaha yok" dediğini de aktardı.