KCK Ana Davası: AİHM, Türkiye’yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2009’da Kürt siyasetçileri hedef alan yargılandığı KCK Ana Davası’ndaki ihlaller nedeniyle, Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

Türk rejimi, “KCK/Türkiye Meclisi” adı altında başlattığı benzeri görülmemiş baskı kampanyasında 83 Kürt siyasetçinin 18 ay boyunca hakim karşısına çıkarmadan tutuklu kalmalarını sağlamıştı. Avukatlar, dosyada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle 15 ay boyunca etkin itirazda bulunamamıştı. AİHM, özgürlük ve güvenlik ihlali nedeniyle yapılan başvuruda Türkiye’yi mahkum etti.

AİHM, kararında Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 'Özgürlük ve Güvenlik Hakkı' başlığını düzenleyen 5. Maddesi’nin 4. Fıkrasını ihlal ettiğine hükmetti

Türkiye, her başvurucu için ayrı ayrı olmak üzere toplamda 2 bin 750 euro tazminata mahkum edildi.

AİHM’in kararını Mezopotamya Ajansı’na değerlendiren başvurucuların avukatlarından Reyhan Yalçındağ, bu kararlar haklılıklarının açığa çıktığını belirtti.

Yalçındağ, “Mahkeme verdiği kararla Türkiye'nin 5 sene boyunca KCK ana dava dosyasındaki tutuklu yargılamalarla ilgili Sözleşmenin 5/4 maddesiyle düzenlenen kişi güvenlik ve özgürlük hakkının keyfi bir şekilde ihlal edildiğini ortaya koydu" dedi.

Yalçındağ, "Bu dosyada makul şüphe olmadan, dosyadaki muhteviyat söylenmeden 'KCK üyesi misiniz?' diye tek bir soru sorularak tutuklama yapıldığı halde, mahkemenin bunu makul şüphe varmış gibi Sözleşme'nin 5/1 maddesiyle alakalı bir değerlendirme yapmaması da eleştiri konusudur" diye ekledi.